Hiragana

Imorgon börjar jag skolan! Jag har försökt förbereda mig så smått genom att öva lite hiragana, men jag är ännu långt ifrån fullärd. Hiragana är alltså ett av Japans tre alfabet. Varför måste de ha så många och varför måste de vara så krångliga? Just nu känns det lite jobbigt…

Så här ligger det till:

Kanji är det gamla ursprungliga alfabetet, lånat från kinesiskan. Varje ord har ett tecken och varje tecken kan uttalas olika och betyda olika i olika situationer…

Hiragana är ett stavelsealfabet som sägs ha tillkommit för att underlätta för kvinnor, eftersom de inte klarar av att lära sig kanji (nej det är inte första gången jag höjer på ögonbrynen åt traditionell japansk kvinnosyn…).

Katakana är ytterligare ett stavelsealfabet som främst används för låneord…

Dessa tre alfabet kan användas huller om buller i samma texter, så det blir en del att hålla reda på… Som tur är skrivs ofta kanji-tecknen dessutom i hiragana vid sidan (!).

Utöver detta kan man såklart skriva med romaji, det vill säga japanska uttryckt i latinska bokstäver, alltså dem vi är vana vid.

Krångel, eller? Det är inte lätt när det är svårt!

Igår var jag och Jonas på stan en sväng och uträttade diverse ärenden. Jag besökte min institution och hämtade schema, registrerade mig på FFS, betalade kåravgift och köpte kurslitteratur: Genki!

Det känns onekligen lite märkligt att jag börjar skolan imorgon… hur ska det bli?!

En kommentar

  1. Spännande! Jag har för mig att det där med lexikon också var en hel vetenskap, eftersom den “alfabetiska” ordningen inte är helt solklar.. ;)

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *