Hoppa till innehåll

Järn & Café Flygarns Haga

Igår var Jonas och jag och såg Järn på Studion i Stadsteatern. Den var bra! Redan när gästerna började strömma in i salen för att inta sina platser satt en av huvudrollsinnehavarna på scenen och försökte få tiden att gå in sin “fängelsecell”. Inte förrän pjäsen kom igång och hon började prata insåg jag att det faktiskt var Maria Hedborg som spelade Epicykel (stavning? s/c?) i Vägen till Gyllenblå! Otroligt kul att få se henne, 20 år senare… hon är bra också!

Pjäsen handlar om en mamma och en dotter som tar upp kontakten efter femton år. Mamman sitter i fängelse för mord på pappan och dottern har vuxit upp med att kalla sin farmor för mamma. Att hitta tillbaka till varandra är inte lätt, men båda behöver de något av varandra – dottern vill ha minnen från sin barndom och mamman vill känna sig levande genom att höra dotterns berättelser från utsidan.

Utöver de båda kvinnorna är de enda skådespelarna två fängelsevakter, en man och en kvinna. Rekvisitan är mycket enkel, så fokus ligger verkligen på karaktärerna. Det är intressant att studera skillnaden i bland annat kroppsspråk mellan de två kvinnorna. Maria Hedborg är underbar som råbarkad fånge och påminner faktiskt mycket om den amerikanska seriemördaren Aileen Wournos i kroppsspråk och framtoning. Mycket sevärt!

…och jag tycker fortfarande att det är så enormt roligt att det är EPICYKEL! :)

Efter teatern satte vi oss på Café Flygarns Haga men det först efter en tur till bankomaten, då det visade sig att de inte tog kort. Det var synd, men annars var det ett bra café med lite olika typer av bord. Vi fick ett lagom mysigt bås. Fika, mackor och öl gör stället ganska mångsidigt. Tyvärr var mackutbudet lite dåligt just då, allt var nämligen slut. Men menyn såg rätt okej ut i alla fall… Det var jobbigt att få te i ett stort GLAS, jättevarmt och svårt att dricka ur. Muggar är bäst. Jag tog en bit hallonpaj, som enligt min smak innehöll alldeles för lite hallon. Vi gjorde rollpersoner till dejtingrollspelet Breaking the Ice som Jonas nyligen köpt och vi ska spela. Ska bli intressant.

Idag har jag mest pluggat alldeles för ineffektivt. Suck. Borde bli effektiv.

En kommentar

  1. Och i fredags var jag på Flygarns..

    Fungerade väldigt bra som After Work-ställe eftersom det var barnvagn och bebis med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *