Hoppa till innehåll

Mildred Pierce

Det var nästan så att jag tröttnat lite på film noir, det är ju ändå samma koncept varje gång… men i denna film får vi verkligen se något nytt och det blir dessutom riktigt bra! Här är det en kvinna i huvudrollen och vi får en kvinnoröst som voiceover. Femme fatalen är hennes dotter som hon gör vad som helst för att behaga. Mycket intressant koncept och en riktigt bra film.

Historien börjar med ett mord. Det är Mildreds andre man som blivit skjuten och historien gör sedan ett hopp bakåt i tiden så vi får veta vad som lett till det hela. Kopplingen är riktigt snygg mellan detaljer i nutid som förklaras i dåtid.

Vi får veta att Mildreds första äktenskap kraschat och att Mildred tvingas ta jobb som servitris för att hålla döttrarna med fina saker som de är vana vid. Särskilt den äldsta dottern är krävande och Mildred måste smussla, eftersom servitrisyrket inte är fint nog för den förnäma dottern. Sedan fortsätter historien med moderns ständiga uppoffringar för det bortskämda barnet, välvilliga uppoffringar som ändå knappast är nyttiga. Mildreds barnuppfostringstaktik är allt annat än bra, men det är väl inget ovanligt…

Det funkar faktiskt riktigt bra med en mor-dotterrelation i film noir. Kul och annorlunda, jag tror den hamnar bland noir-favoriterna.

FilminfoIMDB: Mildred Pierce
Regissör: Michael Curtiz
År: 1945
Omdöme (1-5): 4
Publicerat iFilm

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *