Hoppa till innehåll

Vålådalsfyrkanten 2024

Vilka vackra dagar jag och Veroniqa fick på Vålådalsfyrkanten! Vi riktade in oss på fyra dagars vandring i ihållande regn, eftersom det var så prognosen såg ut från början, men ju närmare vi kom resdagen desto bättre blev prognosen. Och visst fick vi lite blandat väder, men på det stora hela hade vi väldig tur med det.

Vi har slagit ihop våra bilder i ett gemensamt album, som nu innehåller 1091 foton (inkl. ett fåtal filmer), så det är inget litet jobb att gå igenom dem. Men jag gör ett försök att utse ett representativt urval.


Lördag 22 juni

Nattåget Stockholm – Undersåker

Så konstig dagen blir när man går och väntar på ett nattåg som avgår 22:55 … Men det var skönt att ha gott om tid att packa klart och så där. När det började närma sig tog jag en dusch, applicerade Absolut Torr (experiment som föll väl ut!), borstade tänderna och tog på vandringskläderna. Sen möttes vi på stationen, klev ombord och gick till sängs, i princip. Väldigt smidigt med nattåget, även om vi sov halvbra.


Söndag 23 juni:

Etapp 1, Vålådalens fjällstation – Lunndörren

På morgonen klev vi av i Undersåker. Vår dörr stannade precis vid en avspärrning, som vi fick forcera … det kändes ju sisådär välkomnande, men desto trevligare var taxichauffören som en stund senare gled in med en taxivan och började ropa upp namn. Bussen vi bokat hade nämligen ersatts av en bil som passade sällskapets storlek bättre. Dessutom skulle alla till Vålådalens fjällstation, så vi kunde åka raka vägen dit och resan tog väl ungefär hälften av tiden som angavs på biljetten!

När vi kom fram regnade det. Vi gick in på fjällstationen och lånade toalett och grejade lite med packning och påtagning av regnkläder. När vi kom ut regnade det knappt alls längre. Men vi satte igång att knata i (nästan) full regnmundering och det var nog bra så, för det kom ett par mindre skurar också. Skönt att få en tidig start, vi startade klockan redan 08:27. Eller rättare sagt, Veroniqa startade sin Garmin-klocka och jag snyltade på den, för jag ville hellre att min garanterat skulle ha batteri nog att räkna alla steg.

Till en början vandrade vi genom ganska klassisk svensk skog, med skillnaden att vi ibland skymtade blånande fjäll mellan träden. Det var också en hel del spångad myrmark och som alltid uppfylls jag av en sådan enorm tacksamhet att det finns spänger, broar, ledmarkeringar och allt som möjliggör vandring även för oss som inte är super hardcore.

Ganska snart efter start mötte vi ett par som vandrade motsatt riktning och lite senare en ensam kvinna. Vi stötte också på ett par tyska tjejer som åkt samma taxi som oss, ibland gick de om oss och ibland gick vi om dem.

Vi rörde oss svagt uppåt stor del av tiden och miljön blev mer och mer fjällig. Mot slutet lurade vi oss själva lite att vi skulle vara framme snart, när det egentligen var en bit kvar … men vad gjorde väl det när vi var i så god tid.

Vi var framme redan 15:27 och hade gott om tid att njuta av den vackra miljön vid Lunndörrsstugorna, som ligger så fint vid Lunndörrstjärnen. Tyskorna hade redan slagit upp sitt tält när vi kom fram, men vi fick ändå en svårslagen plats. Finaste tältplatsen nånsin?

Vår superfina tältplats vid Lunndörrstjärn. Såå fint och vi hade ett bord, till och med.

Stugorna öppnar först nästa vecka, men det var ändå väldigt bekvämt att tälta där, inte minst för att det fanns riktigt fräscha dass med toalettpapper och handsprit. Lyx! De var lika fina vid alla stugor vi sov vid, riktigt bra! Kan tänka mig att det är mysigt att bo i stugorna också. Alla vi besökte hade nödrum eller obemannade rum som man kunde nyttja mot en slant, men jag vill ju jobba ner mitt pris-per-natt för tältet. :)

Utöver tyskorna träffade vi en ensamvandrande kille som också gått från Vålådalen och ett sällskap som vi tror var tre personer som kom från ett annat håll.

Det gråa vädret hade hunnit bytas ut mot riktigt fint sådant när vi kom fram och jag tog mig ett uppfriskande dopp i tjärnen. Sen när vi lagade middag rullade molnen in igen och vi överrumplades av ett ordentligt regn när vi satt och åt. Då blev det lite bråttom, jag hade redan bytt om till sovkläder, så prio ett var för mig att få på regnkläderna, men sen också att få in alla andra grejer i tältet. Ujuj, blött blev det! Vi kröp till kojs tidigt (före 21) och jag var glad att jag tagit med mig ordentligt med sovkläder, för det var ganska kallt, men inte så att det blev jobbigt när jag klätt på mig.

Sammanfattning dag 1:
Antal kilometer: 12,87 km (enligt Vs klocka)
Starttid: 08:27
Ankomsttid: 15:27
Total tid: 7 timmar
Tid i rörelse: 5:25:57 (enligt Vs klocka)
Mötta människor: 9
Antal steg: 25 997 (enligt min klocka)


Måndag 24 juni:

Etapp 2, Lunndörren – Vålåstugorna

Vi förlät vädret allting, för vi fick en strålande morgon! Hängde ut allt på tork och tog det chill under tiden. Det gjorde visserligen att vi kom iväg väldigt sent och det på den längsta vandringsdagen, men men …

Klockan hann bli nästan 11, men till slut startade vi dagens vandring. Vi kom direkt ut i vansinnigt fin fjällmiljö och njöt för fulla muggar av vyerna.

Så visst, vi var kanske inte överlyckliga när det bar av nedåt igen, till myggiga skogen. Men dagen kom att bli lite så där upp ett tag och ned ett tag, så vi kunde inte klaga på omväxlingen i alla fall.

Vi fick uppleva en del spännande moment, som de där klassiska svajiga broarna man brukar se på folks vandringsbilder, men som jag såvitt jag vet inte provat tidigare. Det var coolt! Men jag förstår ju varför somliga är rädda för dem, lite läskigt var det allt.

Precis efter en sådan bro tog vi en fin lunchpaus. Huvudsakliga maten på vandringen var olika varianter av Huel Hot and Savory (Spaghetti Carbonara, Thai Green Curry, Chick’n & Mushroom, Korma). De är väldigt smidiga, veganska och lättlagade (blandar sig lätt med kokvatten – men pastan är svår att få mjuk, så som det brukar vara) och det är bra att kunna välja portionsstorlek själv eftersom de kommer i en större påse, men lite enformigt blev det allt då det kändes som att de var rätt lika trots att de också var väldigt olika. Jag skulle säga att Korma är min favorit. Vi har lite kvar av ett par sorter, men när vi ätit upp dem ska vi kanske testa något annat …

Det var en varm och stekande dag, men som tur var fanns gott vatten tillgängligt i många fina fjällbäckar. Sån lyx!

Vi fick också göra vårt första vad! Det var ett kortare vad över en av många åar med namnet Tvärån, som inte var utmärkt på kartan (till skillnad från de två vaden på etapp 3). Det var ganska lätt, men från vårt håll var det ett långt kliv ner från kanten och vidare ner till bottnen, så början var lite knepig. Men vi hade vandringsstavar som stöd, vilket kändes bra. Det som kändes mindre bra var väl mängden mygg, det bar emot att klä av sig … Jag tyckte det var kul i alla fall, Veroniqa kan möjligen ha känt sig lurad av att jag, som den vinterbadare jag är, inte reagerade på kylan. ;D

Ett nämnvärt fint parti var när leden gick uppe på en ås intill Vålån, med storslagen utsikt.

Vi fick en väldigt fin vandringsdag, även om det på slutet kändes som att vi aldrig kom fram. Vi plågades rejält av insekter – myggor, bromsar och knott turas om att förfölja oss, men myggmedlet hjälper i alla fall en liten stund.

Strax före 21 kom vi till slut fram i alla fall. Det var superfin utsikt från Vålåstugorna, men insekterna gjorde det lite svårt att njuta av den ordentligt. Det blev att skyndsamt få upp tält och få i oss middag och krypa till kojs.

Sammanfattning dag 2:
Antal kilometer: 16,1 km (enligt Vs klocka)
Starttid: 10:50
Ankomsttid: 20:50
Total tid: 10 timmar
Tid i rörelse: 7:16:07 (enligt Vs klocka)
Mötta människor: 0 (men 3 av dem vi mött dagen innan sov på samma ställe som vi)
Antal vad: 1
Antal steg: 32 665 (enligt min klocka)


Tisdag 25 juni:

Etapp 3, Vålåstugorna – Stensdalsstugan

Vi vaknade till en fin morgon vid Vålåstugorna. Innan vi startade kollade vi in omgivningarna lite mer. Det är fin utsikt, men platsen saknar badmöjligheter, vilket är ett minus. Vi oroade oss lite i förväg för att vi inte såg något vatten på kartan, men när vi kom fram var det ändå inte aktuellt att bada i mygghelvetet och det visade sig att det fanns en liten vattenhytt med en skyddad klippskreva gott och kallt dricksvatten.

Det blev en så sanslöst fin vandringsdag! Vykortsvackra vyer nästan prick hela dagen och strålande sol. Ibland var vi riktigt varma, ibland fick vi fläktande vind.

Vi noterade direkt att ledmarkeringarna och spängerna var i sämre skick på denna etapp, men det blev betydligt bättre efter de första kilometrarna, även om vi gärna tagit lite fler spänger över de klafsiga partierna.

På den här etappen finns två vad markerade på kartan, och det var också de två vi stötte på. Det var lite längre att gå än vid gårdagens vad, men det var lättare att kliva i, vilket gjorde att det kändes lättare ändå.

Vi såg en del spännande fåglar! På ett ställe var det ett helt gäng rödbenor som flög runt och lät. Två ljungpipare som stod och pep växelvis blev jag väldigt glad av att få se, eftersom jag inte fotat den arten ännu. Det blev en riktigt dålig mobilbild, men ändå en bild. Hoppas få ny chans! Vi såg också någon sorts falk som cirkulerade ovanför oss, men den var svår att få på bild.

Vi träffade tre personer på vandringen, först en ensam man och senare en man med en ungdom. Vid stugorna sov två andra sällskap, ett med två kvinnor och ett med en kvinna, en man och en hund.

Mot slutet var det väldigt mycket bromsar som uppvaktade oss. Hu! Och jag hade som vanligt slarvat med solkrämen. Jag bättrade på efter ett tag, men då var öronen redan rejält brända och jag missade några ställen som också blev ordentligt röda …

Efter det sista vadet var det inte alls långt kvar till Stensdalsstugorna och det kändes inte heller så där segt på slutet. När vi kom fram kollade vi runt lite och gick sedan till bastun (stängd, såklart), där det fanns en iordninggjord badplats med en liten sandbotten. Det var så skönt att ta ett dopp och tvätta av sig! Och det lyxigaste av allt var nog att det knappt var några insekter som besvärade oss då. Vi stod på verandan till bastun vid varsin bänk och grävde i lugn och ro i våra ryggsäckar för att byta om och hitta grejer. Lyx!

Vi åt middag på verandan med mäktig utsikt. Strax innan vi lade oss dök det upp en rejäl omgång svidknott som vi inte var glada åt, men det var väl ändå lite för bra för att vara sant att det varit så insektsfritt dittills?

Sammanfattning dag 3:
Antal kilometer: 13,5 km (enligt Vs klocka)
Starttid: 09:13
Ankomsttid: 18:21
Total tid: 9 timmar
Tid i rörelse: 7:01:42 (enligt Vs klocka)
Mötta människor: 7 + en hund
Antal vad: 2
Antal steg: 26 597 (enligt min klocka)


Onsdag 26 juni:

Etapp 4, Stensdalsstugan – Vålådalens fjällstation

Vi hade räknat med regn mot slutet, men det var mest mulet. Regn i luften och molnhöljda bergstoppar. Det var riktigt skönt att starta vandringen så, särskilt med tanke på att vi startade med en stigning.

Efter ett tag kände vi oss rätt kalla och då var det skönt att ha extrakläder i ryggsäckarna.

Vi hade ställt in oss på att ganska snart nå mygghelvetesskogen, men vi fick njuta av fjällmiljön längre än väntat!

Till slut nådde vi ju ändå skogen, men det blev aldrig riktigt så där vidrigt insektsintensivt och det var skönt. Vädret blev också allt bättre och varmare. Dessutom var det riktigt lättgånget på slutet, så det kändes som att vi kom fram fort.

Vi mötte två tjejer som sprang leden. Inget för oss …

Egentligen kom vi för sent för att checka in på fjällstationens camping, men vi fick infon vi behövde ändå och kunde betala nästa dag. För 300 kr fick vi tältplats och tillgång till vad som kändes som överdådig lyx: duschrum, vattentoaletter och kök! Vi duschade, slog upp tältet och lagade till Huel för sista gången, nu i riktiga kastruller! Vi hade en portion av varje kvar av Korma och Chick’n Mushroom-pastan, så vi lagade dessa och delade på. Och så hade vi lite snacks och godis kvar.

Sammanfattning dag 4:
Antal kilometer: 14,9 km (enligt Vs klocka)
Starttid: 09:24
Ankomsttid: 16:29
Total tid: 7 timmar
Tid i rörelse: 5:44:12 (enligt Vs klocka)
Mötta människor: 2
Antal steg: 32 622 (enligt min klocka)


Torsdag 27 juni:

Vilodag på Vålådalens fjällstation och hemresa

Sista dagen gick bussen (taxin) hem 15:40, så vi hade ju en del tid till vårt förfogande. Efter gårdagens dusch kände vi kanske inte för att sunka ner oss alldeles innan tåget, plus att det kändes väldigt skönt att ta det lugnt i stället för att potentiellt få jättebråttom tillbaka från någon dagstur. Vi besökte Naturum, gick en liten sväng och loggade en geocache, lunchade på cafét och bara hade det najs.

Bussen/taxin hade bara fyra passagerare den här gången och vi fick hänga lite på Undersåkers station innan tåget kom. Jag loggade en cache även där!

Nu hade vi ju vanliga sittplatser och själva tågresan varade 16:55-23:55. Klockan 18 hade vi bokat bord i Krogen och serverades lasagnette till huvudrätt och chokladboll till efterrätt. Det var väldigt varmt i tåget, men efter att vi varit i den ännu varmare krogvagnen kändes det riktigt skönt att komma tillbaka till våra platser. Läste, kollade grejer på mobilen och allmänt fick tiden att gå. Vid hemkomsten, dusch och sen i säng!

Någon sorts slutord

Vi är så nöjda med den här vandringsresan och att vi fick till det i år (till skillnad från förra året då vi fick ställa in vår planerade vandring på Jämtlandstriangeln). Nu har vi massor av mersmak!

Vi är inte särskilt snabba vandrare, har vi många gånger konstaterat. Tidsangivelserna i informationen från t.ex. STF brukar kännas väldigt optimistiska. Jag roade mig med att göra en jämförande sammanställning. Det är inte säkert att Garmin-siffrorna stämmer helt. Veroniqa pausade klockan när vi hade paus och vid åtminstone något tillfälle kom hon inte ihåg att starta den förrän vi gått en bit.

EtappKm enligt STFKm enligt GarminTid enligt STF (h)Tid (exkl pauser) enligt GarminTotal tid (h, ca)
11212,94-55:25:577
21516,15-67:16:0710
31513,55-67:01:429
41314,94-55:44:127

Vi mötte totalt 18 människor och en hund ute på leden. Fler på fjällstationen, såklart, men det är ju värsta civilisationen. :)

Vi var väldigt nöjda med våra saker och vår packning.

Ryggsäcken: Jag känner att min Osprey Eja (55 liter) är lite i minsta laget om jag ska ge mig ut själv, men när Veroniqa bär tältet räcker den fint (det skulle gå lätt att banta volymen på t.ex. sovsäcken om jag ville använda dun, men som vegan föredrar jag ändå en mer skrymmande syntetsovsäck). Jag bar lite andra gemensamma saker, som köksgrejer. Ger jag mig ut själv och behöver gardera mig för kalla temperaturer kan jag såklart bära tältet utanpå ryggsäcken, så helt kört är det inte.

Tältet: Mitt Nordisk Halland 2 LW, ett väldigt smidigt tält på ca 1,5 kg. Bland det bästa är att det är så lätt att packa ihop. Den tunna och slinkiga tältduken går finfint att rulla ihop lite slarvigt och sen bara trycka ner i påsen. Eftersom det var ett dyrt inköp (6600 kr) håller jag reda på pris per natt och efter denna vandring ligger det nu på 470 kr. Jag fortsätter så gärna jobba ner det!

Sovsaker: Det funkar bra med den varmare sovsäcken jag uppgraderat till. Den heter Marmot Women’s Trestles Elite Eco 20 och är som sagt stor och tung, 1304 g blev det när jag vägde den inkl påsen. Liggunderlaget Thermarest Neoair Xtherm är bra och så har jag en enkel uppblåsbar kudde från Urberg för att jag tycker det ökar komforten tillräckligt mycket för att vara värt 107 g. Jag hade även med mig en sovsäcksliner Sea to Summit Thermolite Reactor Compact Plus (+11°C), men den använde jag inte. I klädväg hade jag mjuka strumpor, Heat Holder-strumpor, varma leggings, thermoshorts, långärmad tunn tröja, fleecejacka och mössa. Det var bara första natten jag använde allt det, men då behövdes de. Enligt prognosen skulle det vara 4 grader varmt första natten, och i såna temperaturer behöver jag mycket på mig, så helt rimligt.

Powerbank: Jag lånade makens powerbank för att jag kände på mig att min inte skulle räcka. Det gjorde den inte heller, så det var tur att jag kunde göra så. Bättre powerbank ligger på önskelistan.

Karta: Jag hade köpt en vattentålig karta över området och även om leden var bra markerad var det ett bra stöd att kunna titta på den emellanåt. Vi kunde se vad, broar, åar (vattentillgång), bedöma avstånd kvar med mera.

Mat: Vi körde som sagt huvudsakligen på Huel Hot & Savory. Vi körde 3 skopor per person, dvs en och en halv standardportion. Vi tycker de är bra, men de blev lite enformiga att äta i flera dagar för att de kändes lite lika trots de väldigt olika smakerna. Vi kompletterade med ölkorv, oliver och soltorkade tomater. Frukost stod var och en själv för, jag gjorde mitt vanliga “frukostglopp”, det vill säga en sorts overnight oats fast utan overnight. :) Till snacks hade vi trailmix (nötter och torkad frukt, egenkomponerade blandningar), Fibr bars, Flapjacks, godis och Dextro Energy Gums.

Vad jag inte använde: Jag använde det mesta jag hade med mig. Inte sovsäckslinern som sagt, men det kändes inte orimligt att ha för säkerhets skull. Id och betalkort använde jag inte, men de kändes också rimliga att ha. Samma sak med extra gasol och lite extra snacks. Var för lat för att använda skavsårskräm, och en sån kanske ändå är för sent att ta på om man står inför fullbordat faktum? Så den borde jag antingen använda eller skippa helt framöver … Använde inte solglasögon, vantar eller regnvantar. Inte heller mina neoprenstrumpor, vaden var inte kalla, men det kunde jag ju inte veta. Extra sovkläder (täckshorts, tjocksockar, mössa) användes som sagt inte varje natt, men var skönt att ha under den kallaste natten. Hade alltså kunnat skippa: skavsårskräm, solglasögon, neoprenstrumpor. Resten av det jag inte använde kändes ändå värt att ha. Jag saknade inte direkt någonting.

Bra grejer vi hade med: myggmedel, hudkräm, solkräm, vandringsstavar. Jag använde inte mina stavar jättemycket, men åtminstone vid alla vad + vid något mer tillfälle. Det kändes väldigt tryggt att vada med dem.

Jag är så glad för möjligheten att njuta av Sveriges underbara natur, så tacksam för ledmarkeringar, spänger, stugor, dass, underhåll av allt nämnt, fjällstationer, allt! Det blir fler gånger!

Publicerat iVardagsliv

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *