Hoppa till innehåll

Casablanca

En riktig klassiker! Oavsett om man sett filmen eller inte känner man säkert igen repliker som ”Here’s looking at you, kid” (Varför måste han kalla henne kid?!), ”Play it again, Sam” (även om den repliken inte sägs, däremot ”Play it, Sam”…) och ”I think this is the beginning of a beautiful friendship”. Och låten As Time Goes By, såklart.

Humphrey Bogart spelar Rick, som driver Rick’s Café i Casablanca dit amerikaner och européer i exil kommer under andra världskriget. Plötsligt en dag dyker hans forna kärlek Ilsa (Ingrid Bergman) upp tillsammans med sin man. Som gjort för dramatik.

En mycket bra film med knivskarp dialog och en Bogart som både är dryg och känslosam på samma gång. Kul att se honom som inte enbart dryg!

En parentes: Varför är det så vanligt att man i film visar att en man förlorat kvinnan han älskade genom att han behandlar andra kvinnor som skit? Jag tycker det är väldigt irriterande! Casablanca är långt ifrån ensam om det.

FilminfoIMDB: Casablanca
Regissör: Michael Curtiz
År: 1942
Omdöme (1-5): 4
Publicerat iFilm

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *