Hoppa till innehåll

Bimbobakslaget

En på samma gång underhållande och upprörande bok som ifrågasätter skönhetshetsen som råder och att alla kvinnor som är med i media av olika slag måste passa i en snäv idealuppfyllande mall medan män kan se ut lite hur som helst. Författarna ställer frågor till fotografer, reklammakare, tidningsredaktörer, TV-chefer, plastikkirurger och andra människor som är delaktiga i bombardemanget av kvinnobilderna vi ser dagligen. Gemensamt för dem alla är att ingen tycker sig ha något ansvar för idealen och givetvis kan man inte visa någon som ser ut på något annat sätt – det säljer inte. Är situationen alldeles hopplös, alltså?

Jag blir nästan mest upprörd av det de skriver om Slitz – visst jag känner till deras porriga bilder på mestadels silikonstinna, sönderblonderade, mainstreamsexiga kvinnor, men ändå lyckades de chockera mig med exempel ur tidningens texter. Vad som inte framgår är förstås om de alltid håller den nivån, eller om författarna lyckades vaska fram bottennappen ur tidningens historia. Det handlade om intervjuer med “den perfekta kvinnan” som sa att förspel och orgasm inte är viktigt för henne, det viktiga är mannens njutning och förresten är ju otrohet något man måste ha överseende med. Uppmaningar om att aldrig ha sex hemma hos sig, för då kan man ju inte smita en kvart efter utlösning. Synen att man ska vara ett svin för att vara en riktig man. Vidrigt. Och sånt läser män?!

Ännu en upprörande sak, som jag dock hört varianter av tusen gånger förr, är något de H&M-anställda som intervjuas angående deras reklamkampanjer säger. De försvarar sina bilder med att Salma Hayek, som är med på dem, inte är “pinnsmal” och inte har “vad man läser om i tidningarna som den perfekta modellkroppen”. Herregud! Vad är det för människor som kallar Hayek annat än perfekt? Hur ska man se ut för att slippa kritik egentligen? Jag blir så trött på när folk påstår att de har med “olika kroppstyper” och menar att Hayek-typer på något vis skulle vara den “normala” som inte borde ge komplex. En annan klassiker är att ha med en traditionell modell, en mörkhyad och sen en mullig modell med perfekta proportioner. Vad hände med de verkligt vanliga människorna, kanske lite småmulliga eller med avvikande proportioner? Varför är inte de fina nog att visas upp? Är det så ska man åtminstone inte hyckla och säga att man visar “alla olika kroppstyper”, tycker jag!

Förresten fick jag lära mig att det är en sjukdom att ha små bröst också.

Det är en snabbläst bok, som upplättas av bilder. Det är alltså ett relativt litet åtagande att läsa den här boken och även om den varit mer krävande skulle den varit värd besväret.

BokinfoTitel: Bimbobakslaget
Författare: Östergren, Jenny & Thulin, Katarina
ISBN: 9189646010
Publicerat iBöckerVardagsliv

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *