Hoppa till innehåll

Hormonfri!

Idag har jag varit och satt in en Eurogine kopparspiral. Äntligen ett hormonfritt preventivmedel! Jag hoppas verkligen att det kommer att funka, för jag känner sån olust inför hormoner – det kändes som att en sten lyfts från mitt bröst när jag bestämde mig för att prova spiralen.

Själva insättningen var förstås inte mitt livs roligaste händelse. Gynekologen påminde lite om Ed Harris och hur kul är det att ha en okänd machoman som riktar en varm lampa mot ens exponerade, menstruerande (det är lättare att sätta in spiral under mens) underliv och sätter igång att pyssla med diverse obehagliga instrument..?

Jag surfade runt en del på olika diskussionsforum innan, vilket gjorde att jag var förberedd på att det kanske skulle göra ont. Barnmorskan sa förvisso att gynekologen skulle vara så himla bra och snabb, men… det gjorde väldigt ont en liten stund. Som extrem mensvärk + stickande känsla + hetta som spred sig i livmodern ungefär. Men sen gick det över rätt fort och ebbade ut i något som liknar vanlig mensvärk, ackompanjerat av att det plötsligt hugger till i slumpmässig del av magen. Lite otäckt är det allt, men förhoppningsvis blir det bra. Kände mig lite matt efteråt också, men det kanske bara var chocken…

Nu återstår att se hur det blir – jag läste på nätet någonstans om en tjej som blödde mer eller mindre konstant i fem månader efter insättningen, så det är lite spännande att se hur det funkar för mig. Jag lär återkomma med rapport längre fram.

Känns lite overkligt att den här prylen, om allt går väl, kan sitta kvar och göra sitt jobb ända till 2011. För övrigt fick jag se hur fint den satt på en skärm – sådär som man tittar på bebisar. Fast det var ingen bebis i mig utan ett streck.

4 kommentarer

 1. Jag svimmade nästan när jag satte in min kopparspiral…det är inget man vill göra så ofta ;)..tur att de räcker i ett årtionde nästan!

 2. usch ja.. att sätta in spiral är inte kul – men det funkar ju bra och håller länge som Helea sa.

  Det svåra är att komma ihåg ”när” man satte in den… Är det dax att byta i år eller är det ett år kvar? Ska nog ringa o kolla det så man inte får ngn obehaglig överraskning .*fniss*

 3. tanya tanya

  hej!

  har också Eurogine spiral sedan mitt october 2007.tänkte fråga hur det fungerade för dig? det kanske är en mkt privat fråga men är det lätt för dig att känna trådarna?

  tack!

  Tanya

 4. Tyvärr fungerade det inget vidare för mig, så jag har gett upp. Jag kände inte trådarna, men jag hade ont och blödde under hela tiden jag hade spiralen – nästan ett år.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *