Hoppa till innehåll

Sleepy Hollow

Tim Burton och Johnny Depp brukar ju vara en bra kombination – Corpse Bride, Charlie and the Chocolate Factory, Ed Wood och inte minst Edward Scissorhands – och så är även fallet i Sleepy Hollow, som har en god portion av den där speciella skruvade charmen.

Filmen är ganska löst baserad på The Legend of Sleepy Hollow av Washington Irving, som vi läste på engelskan under mitt år på high school i USA. Jag har varit sugen på att se filmen väldigt länge och är verkligen glad att jag såg den idag fast jag egentligen inte hade tid!

Filmen börjar i New York 1799. Johnny Depp spelar Ichabod Crane, en polis som förgäves försöker få rättviseskiparna att faktiskt skipa rättvisa och inte tortera folk till höger och vänster utan bevis om skuld. Mest för att bli av med honom skickar man honom till Sleepy Hollow, där en rad obehagliga halshuggningsmord nyligen skett. När han kommer dit tyder allt på att det är The Headless Horseman som spökar. Crane vet att skenet kan bedra och försöker hitta en bättre förklaring.

Vad gör filmen bättre än en stark fyra?
– Varenda bildruta är som ett konstverk, otroligt snyggt filmat!
– Crane är ganska feg, men det gör honom faktiskt mer modig att han gör sånt han egentligen inte vågar. Skönt med en relativt mänsklig hjälte.
– Kärlekshistorien som hotade att bli rysligt mainstreamsliskig blev åtminstone ganska nedtonad.
– Den mysiga, övernaturliga, skruvade stämningen.

Stämningen i Burtons filmer är ju ofta ganska speciell. Det blir lite svårare att ta filmer på allvar när folk beter sig töntigt och blod ser ut som saftsoppa… men samtidigt tillför verkligen den burtoneska charmen någonting.

Jag älskar scenen i början med den lilla vedsamlande flickan som resolut knäcker en gren för att otäckingen ska fångas. :)

Jättebra film, faktiskt! Eftersom jag beslutat mig bli mer generös med högsta betyget ser jag ingen större svårighet att dela ut storsmajlet till Sleepy Hollow.

FilminfoIMDB: Sleepy Hollow
Regissör: Tim Burton
År: 1999
Omdöme (1-5): 5
Publicerat iFilm

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *