Hoppa till innehåll

The Asphalt Jungle

Dags för lite mer film noir! Den här gången är det en gangsterfilm som handlar om ett gäng busar som planerar tidernas kupp, under ledning av den legendariske och nu förrymde Doc Riedenschneider. Alla har sina egna motiv och anledningar, vilket gör karaktärerna intressanta.

The Asphalt Jungle brukar nämnas bland klassiska films noir, men känns inte helt som en typisk sådan. Trots att självaste Marilyn Monroe är med har filmen ingen tydlig femme fatale och trots att Monroe är ivrigt skyltad med på filmaffischerna är det väldigt uppenbart att skälet är hennes skönhet och berömdhet, för det är främst en film om skurkaktiga män.

Som alla amerikanska filmer från den här tiden följs Hayes-koden som bland annat innebär att man aldrig får komma undan med ett brott, det tillåts inte att glorifiera brott.

* VARNING FÖR SPOILERS *
I den här filmen tycker jag det hade varit coolt om Riedenschneider gått fri, men givetvis tillät inte koden detta. Däremot får han nästan “vinna” ändå, eftersom han själv säger att han inte bär pistol – gör man det slutar det med att man skjuter en polis, gör man det inte åker man kanske fast men kommer ut snart igen. Det blir ett stillsamt gripande och vi vet att Riedenschneider snart kommer att sätta nästa stora plan i verket…
* slut på spoilers *

Bra film för noir-gillaren, mest som sagt för att karaktärerna har varsin drivkraft utöver att bara vilja tjäna pengar.

FilminfoIMDB: The Asphalt Jungle
Regissör: John Huston
År: 1950
Omdöme (1-5): 4
Publicerat iFilm

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *