Hoppa till innehåll

Happiness

Mörkt humoristiskt om diverse livsbekymmer för tre systrar och människor i deras omgivning.

Filmen börjar lite lätt skruvat och ganska roligt. Sedan blir det sjukare och sjukare, så att det nästan blir jobbigt. Jag kan inte låta bli att undra vad det är för en jäkla sjuk människa som fantiserat ihop det här manuset!

Säga vad man vill, men filmen är åtminstone väldigt speciell. Det är inte många som vågar dra allting för långt och beröra känsliga ämnen som den här filmen gör. Pedofili, våldtäkt, mord, telefon-sextrakasserier… Jag kan bara komma på en annan film om pedofili, The Woodsman. Den påminner inte ett dugg om Happiness, men jag vill minnas att ämnesvalet omtalats en del.

Alla människor i filmen är sorgligt dåliga. Jag ser dem som karikatyrer över stereotypt dåliga människor och jag blir nästan rädd när jag läser att folk på nätet skriver om “trovärdiga karaktärer”. Trovärdiga? Vidriga! Men kanske menar de bara att de inte är klassiskt Hollywood-plastiga utan människor med fel och brister.

Det är onekligen en speciell film och den är klart sevärd om man inte är för känslig.

* Spoilervarning *
Jag gillar att våldtäktsoffret får upprättelse. Men det går inte riktigt att känna sig nöjd ändå, för det hela går precis som allt annat i filmen totalt över styr och blir dåligt på ett annat sätt i stället. Fast det blir klart intressant: får man mörda någon som man just blivit våldtagen av, även om det inte direkt är i självförsvar? Självklart är det aldrig okej med mord, men jag kan inte låta bli att tycka att våldtäktsmannens brott var lika vidrigt som offrets. Det var ju helt oprovocerat, medan hon minst sagt hade anledning att vara upprörd.
* Slut på spoilervarning *

FilminfoIMDB: Happiness
Regissör: Todd Solondz
År: 1998
Omdöme (1-5): 4
Publicerat iFilm

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *