Hoppa till innehåll

Ghost World

På tåget till Nyköping i fredags läste jag Ghost World av Daniel Clowes, den andra av två serieböcker jag fick av Jonas i födelsedagspresent. Många känner säkert igen filmen som baseras på boken, men alla kanske inte känner till att originalet är i serieform. Så är det i alla fall.

Ghost World är en rejäl portion tonår. Det handlar om vännerna Enid och Rebecca som mest driver runt och snackar skit. De har just gått ut high school och framtiden är oviss, men än så länge är det sommarlov. De är tjejer av den lite coola outsidertypen och har en hel del märkliga bekanta i staden.

Vad gäller tecknarstilen är egentligen det mest märkvärda att skuggningen görs i någon sorts småhiskelig turkos:

Hur som helst gillar jag serien. Jag minns inte filmen så bra, men jag gillade definitivt serien bättre. Det känns som att mycket ändrats till filmen, jag blir nästan sugen på att se om den för att se vad de gjorde med den egentligen…

En kul detalj är att Daniel Clowes låter sig själv vara med på ett hörn, sånt gillar jag. :)

2 kommentarer

 1. Hej Helena.

  Vad roligt att läsa om ditt serieläsande.

  Jag har pratat serier med Jonas tidigare och han tipsade mig om dina inlägg.

  “En kul detalj är att Daniel Clowes låter sig själv vara med på ett hörn, sånt gillar jag. :)”

  Det är fint. Och ett så osmickrande porträtt av sig själv också! :)

  Sedan är Enid väldigt mycket ett alter ego (Enid Coleslaw är ett anagram av Daniel Clowes).

 2. Helena Helena

  Anders, kul att du kikade in och kommenterade!

  Det är verkligen jättehäftigt att Clowes gör ett så osmickrande porträtt av sig själv. Det passar så bra också, eftersom han ses ur en manshatande tonårsflickas ögon. Jag tror det är oerhört mycket lättare att försköna sig själv en aning, men det är mycket mer beundransvärt att göra sig själv till slusk.

  Alter egot, ja, det glömde jag nämna. Att göra huvudpersonen till tjej var väl ett bra sätt att kunna vara självbiografisk utan att personen tolkas som Daniel Clowes rakt av. Och Enid Coleslaw är ett jättefint namn – kul att hon faktiskt blir lite retad för det i serien.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *