Hoppa till innehåll

Alice

Originaltitel: Neco z Alenky

Jag pendlade fram och tillbaka gällande om jag verkligen ville se den här filmen eller inte. Jag var rädd att den skulle vara alldeles för konstig – det är ju trots allt Jan Svankmajer som gjort den. Hans kortfilmer är kul, men skulle jag orka en hel långfilm?

Alice är en grymt konstig film. Lyckligtvis så var den konstig på ett bra sätt. Den är väldigt löst baserad på sagan om Alice i underlandet och har omväxlande en människoflicka och en docka i huvudrollen. I övriga roller är Svankmajers typiska otäcka, äckliga dockor. Det händer inte jättemycket, Alice går mest runt och utsätts för de märkligaste av situationer utan motivering. Allt prat (som är sparsmakat) berättas av Alices inzoomade röda läppar, som att hon läser ur en sagobok. Märkligt, men roligt och mysigt makabert!


1) En otäck vit kanin. 2) Råtta eldar på Alice, efter att först ha bankat ner pålar till eldstaden.

Jag hoppas att inte alltför många barn utsatts för den här dockfilmen – det är typiskt en sån film man kan få men för livet av att se om man ännu är ung och oförstörd. Kan man hantera otäcka dockor och se humor i det lite makabert bisarra, så är filmen däremot en höjdare med ett par oförglömliga scener (t.ex. råttan på huvudet i bilden). Jag gillade den!

FilminfoIMDB: Alice
Regissör: Jan Svankmajer
År: 1988
Omdöme (1-5): 4
Publicerat iFilm

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *