Hoppa till innehåll

North Country

Om man som kvinna börjar jobba i den mansdominerade gruvan får man ju tuffa till sig lite och ha sinne för humor. För visst är det ju lite roligt när männen skojar med dem – nyper dem i rumpan, lägger penisattrapper i deras lunchlådor, skriver könsord med bajs i deras omklädningsrum, ejakulerar över deras klädombyten, välter den proppfulla bajamajan när de går på toa…

Josey Aimes, spelad av Charlize Theron, vägrar (bokstavligen talat…) ta mer skit, men får svårt att skaffa de andra utsatta kvinnornas stöd. De är i minoritet och vet att ingen lyssnar, de behöver sina jobb. Dessutom handlar filmen om Joseys privata familjedrama.

Filmen baseras på det sanna rättsmålet Jenson v. Eveleth Taconite Co. och har komprimerat ihop tjugo års händelser på betydligt kortare tid. Personerna har getts nya namn och blandats med varandra, så det är svårt att veta vad i filmen som är sant och vad som är skrivet för filmen. Jag har lite svårt för den typen av halvdokumentära filmer, jag vill gärna att spelfilmer ska vara antingen påhittade eller så sanningsenliga som möjligt. Annars ser jag egentligen hellre dokumentärer.

North Country är obehaglig att se. Trakasserierna är sanslöst otäcka, särskilt bajamajascenen är svår att förskjuta från medvetandet. Usch! Filmen lyckas att beröra, men blir samtidigt lite svulstig. Och jag undrar: var det verkligen så här? Jag blir sugen på att läsa boken i stället, Class Action, som lär hålla sig till de faktiska händelserna. Jag såg en kommentar någonstans om att filmen tonat ner mobbingen, att det var ännu värre egentligen. Det låter otäckt…

Okej film, men jag skulle föreslå boken i stället för den som är intresserad. Class Action, ISBN: 0385496133. Mer info om Jensen vs Eveleth finns också på sexualharassmentsupport.org.

FilminfoIMDB: North Country
Regissör: Niki Caro
År: 2005
Omdöme (1-5): 3
Publicerat iFilm

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *