Hoppa till innehåll

Jarhead

Vi får följa den amerikanske marinsoldaten Anthony Swofford (Jake Gyllenhaal) under Kuwaitkriget. När Swofford går med i armén är han inte längre i första hand människa, utan jarhead, som rekryterna kallas på grund av sina frisyrer. Livet handlar nu om att följa order utan någon tydlig uppfattning om varför man gör som man gör.

Det är den typen av krigsfilm som får mig att undra varför människor aldrig kan lära sig att krig är dåligt. Varför kriga? Det är så meningslöst och upprörande!

Trots att krigsfilm inte är min favoritgenre är Jarhead intressant för att den är snyggt filmad och lyckas bra med att fånga meningslösheten och hur soldaterna påverkas av kriget.

FilminfoIMDB: Jarhead
Regissör: Sam Mendes
År: 2005
Omdöme (1-5): 4
Publicerat iFilm

En kommentar

  1. Ja, det var ju väldigt lite långdraget pang-pang för att vara en krigsfilm, och det är skönt att se en mer realistisk skildring av kriget.

    Killarna som porträtteras är ju rätt skruvade, men sådana människor finns ju och det är till sådana platser de söker sig. Det kunde iofs varit trevligt med en motpol också, alla amerikanska soldater är säkerligen inte kriminella, psykopater eller helt utan mål livet.

    En bra film, som ju faktiskt besvarar “varför” ur de olika personernas egna perspektiv. Sen lär inte deras “därför” besvara din fråga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *