Hoppa till innehåll

Dr. Strangelove

Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb är den fullständiga och fullständigt osmidiga titeln på denna härliga klassiker som inte känns ett dugg passé – för USA och krig är väl alltid aktuellt?

I denna kalla-kriget-komedi skickar en paranoid amerikansk general på eget bevåg stridspiloter för att fälla atombomber över ryssarna. Genom en rad suspekta rutiner blir ordern oåterkallelig och krismöte hålls med presidenten.

Jag tycker filmen är riktigt bra och roligt satirisk. Peter Sellers gör en anmärkningsvärd insats i inte mindre än tre olika roller.

Underbar film som måste ses!


Del av survival-kit på stridsflygplan: Holy Bible & Russian Phrases


Group Captain Lionel Mandrake, President Merkin Muffley, Dr. Strangelove
Gissningslek: Vem är Peter Sellers? Rätt svar: Alla!

FilminfoIMDB: Dr. Strangelove
Regissör: Stanley Kubrick
År: 1964
Omdöme (1-5): 4
Publicerat iFilm

2 kommentarer

  1. Vad som inte framgår av stillbilderna är hur olika Sellers karaktärer rör sig och för sig. Visste du om att spelade flera innan du såg den? Jag visste det inte, och blev överraskad när jag fick reda på det.

    Den är inte bara satirisk mot det vansinniga i massförstörelse, utan också mot auktoritetsdyrkan, vilket jag tycker är skoj. Som scenen med Coca-Cola-maskinen som en soldat motvilligt skjuter sönder åt en annan för att få växel till ett livsviktigt samtal till presidenten med orden:

    ”You're gonna have to answer to the Coca-Cola company.”

  2. Helena Helena

    Jag blev också överraskad! Mandrake var inte så svår att känna igen som Sellers, men de andra kopplade jag inte förrän efteråt.

    Coca-Cola-maskinen är en favoritscen. :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *