Hoppa till innehåll

Skrattretande phishing-försök

Fick ett mail från mina omtänksamma vänner på Nordeas “fraudkampavdelning”. Jag har fortfarande inte slutat skratta. Eftersom alla expeterter säger att det nya sytemet är bra så måste det ju vara så. Lär er skriva åtminstone, phiskare!

God dag, bäste kund!
För Nordea har sommar 2006 blivit en av de mest fulla med illegala operationer. Det blir allt oftare att den konfidentiella informationen om våra kunder intresserar svindlare. Det är rätt många som vänder sig till oss för att vi skyddar deras konto mot förlust av pengar.

På grund av det förklarar Nordea nästa månad för månaden av fraudkamp. Fram till 1 September skall alla våra kunder aktivera den nya kontosäkerhetssystemet. Vi har genomfört ett stort arbete för att förbättra det. Systemet har blivit kontrollerat av ledande specialister inom e-betalningssytemen och alla oberoende expeterter har redan bekräftat dess fullvärdighet vad gäller fraudbekämpning. På grund av att dessa uppgifter kan användas av kriminella, piblicerar vi inte dem i öppna källor.

Du har blivit slumpmässigt vald som deltagare i systemets avslutningsprov. För tillfället föreslår vi att Du klickar på länken [här fanns en länk] och genom en vanlig inloggning till Internet-banking aktiverar det nya säkerhetssytemet. För tillfället kan Du märka vissa förbiseenden medan Du arbetar. Vi vet att de finns, och ber Dig därför att inte ge oss någon tillägginformation om problem som har uppståt, vi skall lösa dem på egen hand.

Vi skall uppmärksamma Dig att från och med september blir Du tvungen att använda det nya säkerhetssystemet i alla fall, annars kommer Dina konton bli blockerade tills Din fulla personliga identifikation är klar. Därför föreslår vi att Du så snart som möjligt börjar tillämpa de nya säkerhetsstandarderna.

Med vänliga hälsningar,
Nordea fraudkampavdelningen

Publicerat iVardagsliv

4 kommentarer

 1. Hans Hans

  Jag har också fått ett par sådana mail. De är verkligen skrattretande, men Nordea brukar ta ganska allvarligt på dem. Det har varit uppe i nyheterna på tv någon gång också.

  Internet är en lustig värld :)

 2. Ah, det är ju för underbart! Jag har inte sett den här texten tidigare. Det är ju så att man skrattar käkpartiet ur led.

  Men sedan lägger jag pannan i djupa veck och blir lite bekymrad. Hur kommer det sig att folk ändå klickar på länken och – antar jag – fyller i sina uppgifter och – antar jag – blir av med pengar.

  Det kanske är dags att stanna upp, ta ett djupt andetag och trappa ner i tempot lite grand. För det måste ju vara stressade människor som okritiskt tänker “bra att banken säger till och att dom arbetar för att skydda mig”.

  /Virginia

 3. Skönt att man kan skratta åt eländet i alla fall! Förutom fraudkampavdelningen så gillar jag att de inte piblicerar i öppna källor… :D Glasklart.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *