Hoppa till innehåll

Before Sunrise

Jag såg den här filmen när den var ny, men eftersom det är tio år sedan (…och där kände jag mig gammal…) ville jag friska upp minnet innan jag såg uppföljaren. Jag minns att den var som en riktig romantisk dröm för en kärlekssuktande tonåring, men det speciella med den är att den gör det utan att bli överdrivet sliskig. Det handlar om Jesse (Ethan Hawke) och Céline (Julie Delpy) som träffas på ett tåg och börjar prata med varandra. Jesse ska till Wien för att flyga hem till USA morgonen därpå, Céline ska hem till Paris. Båda känner att det finns något mellan dem som är värt att utforska, men Wien dyker upp utanför tågfönstret alldeles för fort.  
Céline och Jesse

I en mycket klassisk romantisk-dröm-scen kommer Jesse tillbaka efter att ha klivit av tåget och ber henne göra honom sällskap under hans sista natt i Europa, vilket hon såklart gör. De fortsätter att prata. Faktiskt består filmen mest av dialog – Jesse och Céline är förvisso olika på många sätt, men har gemensamt att de gärna delar med sig av sina funderingar kring livet. Filmen är mysig för att den är enkel och för att det är en mysig fantasi att så enkelt upptäcka att man passar väldigt bra ihop med någon.

FilminfoIMDB: Before Sunrise
Regissör: Richard Linklater
År: 1995
Omdöme (1-5): 4
Publicerat iFilm

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *