Hoppa till innehåll

Taxi Driver

Åh nej. Jag såg ju nyligen Factotum, som jag inte gillade och nu ytterligare en film som känns precis likadan. Den här gången är det en taxichaufför som glider runt och är lumpen och gör ingenting särskilt utan någon vidare stark röd tråd genom handlingsfragmenten. Jag förstår inte vitsen med såna filmer – och den här ska alltså vara den 36:e (just nu) bästa filmen enligt IMDbs topplista. Det heter i beskrivningarna av filmen att Travis, som chauffören heter, har traumatiska upplevelser från Vietnamkriget, men filmen berättar förvånansvärt nog inte ett smack om det. I stället visar filmen upp den pistolkåte Travis ganska misslyckade existens i en smutsig värld med och för äckliga män, där kvinnor endast existerar i sexistiska skämt och som underhållningsobjekt för otäcka män.


En ung Jodie Foster, en senatorkandidat och De Niros taxichaffis.

Det är kul att få se en fjortonårig Jodie Foster! Givetvis spelar hon en prostituerad, vilket inte förvånar i en film som denna, däremot är det lite oväntat att Travis faktiskt vill hjälpa henne. Jag gillar också ögonblicket när senatorkandidaten i ett tal sträcker upp armarna precis som en staty bakom honom (bilden i mitten ovan). Annars är min enda glädje av filmen att kunna stryka ytterligare en film på 250-listan.

FilminfoIMDB: Taxi Driver
Regissör: Martin Scorsese
År: 1976
Omdöme (1-5): 2
Publicerat iFilm

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *