Hoppa till innehåll

On Writing

Varning: vill du inte bli vansinnigt sugen på att skriva, läs inte den här boken! Den och NaNoWriMo delar jämnt på ansvaret för att ha övertygat mig till att sedan snart en vecka skriva 2000 ord om dagen i förhoppning om att klara NaNo-utmaningen om att åstadkomma 50000 ord i november.

Kings bok är en underbar blandning av självbiografi och lättsamma skrivtips. Han undviker allt stelt, akademiskt prat om receptet för romaner och poängterar i stället enkla saker som att man måste läsa och skriva mycket och att det gäller att ha en känsla för vad som funkar och inte. Bland de konkreta tips som ges är att skriva ostört och disciplinerat, undvika passivformer och onödiga adverb.

Stephen King är ju en otroligt produktiv och framgångsrik författare, så varför inte lyssna på honom? Jag blev så rysligt sugen på att skriva när jag började läsa hans bok att jag knappt kunde vänta tills november började, så jag kunde sätta igång inom ramarna för NaNo.

I yngre år läste jag väldigt mycket av Stephen King och det gör förstås läsupplevelsen desto intressantare. Man får veta en hel del om hur han fick idéer till olika böcker och hur hans liv såg ut när han skrev dem.

Jätte, jätte, jättemysig bok om att skriva! Läs den om du också har hemliga författardrömmar och har läst en King-bok någon gång.

BokinfoTitel: On Writing
Författare: King, Stephen
ISBN: 0340820462
Publicerat iBöckerVardagsliv

5 kommentarer

  1. Tycker precis som du, läste denna för några veckor sen. Tycker nästan bättre om King när han skriver såna här böcker än annars nu för tiden. Hans bok om skräckfilm (vars namn flyr mig för tillfället, möjligen heter den Dödsdansen på svenska) har jag läst ett par gånger och jag blir lika avundsjuk på hans uppväxt bland drive-in-biografer och double-bills varje gång.

  2. Danse Macabre heter den i original. Klart medhåll om Att skriva, för övrigt.

    (Kan inte det här formuläret lära sig att komma ihåg vad jag heter så jag slipper knappa in det manuellt hela tiden?)

  3. Jag läser den av någon anledning i tysk översättning – Das Leben und das Schreiben_, som den så vackert heter på tyska – för kanske fyra år sedan eller så och läste mest bara den personliga delen utan att tycka att det var sådär fruktansvärt underhållande. Böcker om att skriva har verkligen aldrig lockat mig …

    //JJ

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *