Ny leksak: Creative Zen Nano Plus, 1 Gb

Nu behöver jag inte längre stå med en enorm (nåväl, men i jämförelse åtminstone) cd-spelarväska och krångla med en massa cd-skivor när jag lyssnar på talböcker och diskar.

Jag har köpt en Creative ZEN Nano Plus med 1 Gb minne. Jag köpte den på Onoff för 599 kr och passade dessutom på att köpa batteriladdare + återuppladdningsbara AAA-batterier på Clas Ohlson för 179 kr. En sen julklapp till mig själv!


Min leksak! Jag har dock bytt till egna lurar, de som följde med var väldigt vita och hade obehagligt stora öronsnäckor.

Jag tycker mycket bra om min nya leksak!

Det blev en hel del ångestladdat nätsurfande innan jag bestämde mig och jag hann bli rysligt frustrerad över den dåliga info som tillverkare delar med sig av om sina produkter. Mitt viktigaste krav var en resume-funktion, så att man lätt hittar tillbaka till den position i en viss fil där man slutade lyssna. Det är oerhört mycket värt när man lyssnar på talböcker. Hur fick jag då reda på att Zen Nano Plus har denna funktion? Jo, i kunders produktrecensioner. Varför får man inte veta det enkelt? Jag hade andra kandidater, men det var helt enkelt för svårt att ta reda på om de hade resume eller inte, så det blev en Zen Nano Plus för att det var den enda jag kunde känna mig säker på hade det.

Resume-funktionen är default, visade det sig. Det finns en knapp för uppspelning. Man börjar med att trycka länge på den så startar spelaren och börjar automatiskt spela vidare där man stannat tidigare. Trycker man igen hamnar den i pausläge på nytt och man kommer ur det genom att trycka ytterligare en gång (duh). I övrigt finns två volymknappar (+/-) och ett snurrhjul för att bläddra menyer. Snurrhjulet trycks inåt för att bekräfta. Väldigt få knappar alltså, och det är trevligt.

Vad som hade varit ännu bättre är såklart en riktig bokmärkesfunktion, så att man kan spara flera positioner som inte glöms bara för att man lyssnar på något annat. När Jonas lånade spelaren fick jag skriva ner tiden jag var på för att sedan bläddra dit manuellt. Det stör egentligen inte, det är faktiskt trevligt att den är så enormt lätt att starta och stanna.

Helst av allt hade jag velat ha en spelare med inbyggd usb-kontakt, för att slippa tramsa med den fånigt korta sladden. Jag kollade på några sådana, men hittade nackdelar med alla. Säkert finns det någon bra, men… Dessutom skulle det säkert göra spelaren längre och formatet är väldigt trevligt som det är.

Radio och diktafon hade jag kunnat vara utan, men det finns hur som helst.

Spelaren drivs med ett AAA-batteri, vilket är väldigt trevligt när man har återuppladdningsbara batterier. Jag ratade en i övrigt trevlig spelare för att den laddas via usb – besvärligt att vara tvungen att ladda via datorn. Det var väldigt trevligt att kunna komma igång direkt, det följde till och med med ett batteri som jag använder nu – får byta till ett återuppladdningsbart sen när det ger med sig.

Batteritiden sägs vara upp till 18 timmar. Jag har fortfarande två av tre pluppar kvar efter många timmars lyssnande, uthålligheten känns helt klart bra.

Det är en fröjd att lyssna på ljudböcker med denna spelare! Just nu lyssnar jag på Harry Potter uppläst av en underbar sagofarbror vid namn Jim Dale. Han är så där härligt brittisk och dramatiserar bra, utan att det blir alldeles för löjligt. Jättemysigt!

Igår var det spårvagnsförseningar när jag var på väg hem från stan. Det var underbart att lyssna medan jag väntade ute i en kvart, medan jag trängde mig ombord på spårvagnen, åkte hem, gick bort till OKQ8 och hämtade ett paket, gick hem, packade upp kassarna, lagade mat, åt mat… ja, ni förstår vitsen. Det är lätt att ha med sig en sån här spelare och man kan lyssna medan man gör annat, det är jättebra!

Tillägg: En nackdel är att jag inte har hittat något sätt att få displayen att räkna ner i stället för att räkna upp. Det hade varit bra.

4 kommentarer

 1. Aha, det var så den där funktionen hette! Tänk om jag hade haft koll innan jag köpte min mp3-spelare för ett tag sedan…

  Men visst är det bra att lyssna på talbok på spårvagn på promenad, ja, överallt där man inte behöver vara social. Och så är det mysigt att slippa läsa själv när man ska sova! Bara man inte somnar innan man stängt av, det kan bli ganska konstigt.

  Svara

 2. Jag tycker iofs om att läsa själv och jag tycker inte riktigt att talboken kan ersätta läsandet. Det känns lite fusk och de allra viktigaste böckerna läser jag helst på riktigt, för att kunna begrunda det skrivna i egen takt och se hur namn och platser stavas och sånt. Men talböcker är ett jättebra sätt att kunna “läsa” mer och vid konstiga tillfällen.

  Ibland är det skönt att slippa läsa själv förstås, om man ligger ihopkurad under ett täcke och det är kallt att ha armarna utanför. Om man har dålig belysning. Om man inte orkar hålla upp armarna… Eller som sagt om man gör annat eller går eller så. Det är riktigt trevligt att ha både en bok och en talbok på gång, så man kan välja utifrån situation.

  Jag är lite dålig på att BARA lyssna faktiskt, koncentrerar mig bättre om jag gör något annat också. Det blir annars lätt att jag tänker på något annat en stund och missar vad som sägs. Jag gör samma sak när jag läser, men då är det lättare att åtgärda.

  Svara

 3. Grattis till mp3-spelaren! ;) Jag har en creative Zen Micro, som jag har köpt begagnad via brorsan, som också köpte den begagnad över nätet. Den rymmer 5 giga, vilket faktiskt känns för lite. Jag hade aldrig trott att jag skulle komma till den slutsatsen, men det beror också mycket på att min dator helt enkelt VÄGRAR kommunicera med den, vilket har lett till att jag byter musik i den när jag hälsar på familjen och kommer åt brorsans dator. Det ställer ju lite högre krav på att ha ett stort lager musik. Av den här anledningen återgick jag till talbokslyssnande i bärbar cd-spelare i höstas – men också för att jag precis som du saknar en bokmärkesfunktion. Resume funkar om man bara använder den till talböcker, men om man som jag också lyssnar på rätt mycket musik under promenader och resor så börjar man faktiskt sakna en bokmärkesfunktion. Cd-spelaren ägnas numera helt åt talbokslyssning, och den har faktiskt resume den också…

  Det här med laddning via usb-port… Vet inte hur det funkar på andra spelare och modeller, men min laddas också via usb-port, vilket ändå inte kräver dator eftersom laddaren som följer med har en usb-kontakt. Jättesmidigt, tycker jag, antingen kan man passa på att ladda den lite när man flyttar över musik, eller också kan man ladda den via vägguttag.

  Svara

 4. Lyxigt med cd-spelare med resume! :) Fast det är skönt att kunna slippa skivorna, tycker jag.

  Förstår onekligen problemet att ha lite utrymme + ingen riktig bokmärkesfunktion om man lyssnar på både talböcker och musik. Jag skulle inte ha något emot att lägga över en massa musik, men EGENTLIGEN har jag aldrig känt något behov av att lyssna på musik ute, så EGENTLIGEN gör jag det inte nu heller. Min spelare är således vigd åt talböcker och då är resume bra – jag misstänker att det är ett par snäpp mer jobb att aktivera ett bokmärke, fast vad vet jag.

  Om man har en “datorfri” usb-laddare dessutom låter det ju rätt trevligt med usb-laddning. Jag har både och till min mobil och den laddar jag faktiskt oftast vid datorn eftersom jag ändå använder den så mycket. Kanske var jag lite för snabb att utesluta den typen… fast jag tror iofs inte att det följde med någon laddare, det hade man nog fått lägga ytterligare pengar på.

  Det är roligt att ha en mp3-spelare. :)

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *