Hoppa till innehåll

Sílení

Svankmajers stil är lätt att känna igen. Smutsiga människor och miljöer blandat med märkliga, otäcka, animerade föremål. Oftast är människorna och föremålen integrerade, men i den här filmen är de animerade delarna lösryckta utan särskilt stark koppling till resten. Dessutom är de för äckliga: det är rått kött som rör på sig, kopulerar och gud vet vad. Inte bara köttstycken utan ögon, tungor och annat äckel. Och dessa sekvenser är inklippta då och då i spelfilmen. Jättemärkligt och jag kan inte påstå att jag gillar det.

Spelfilmen handlar om galningar. Jean drömmer hemska mardrömmar om män som kommer emot honom med en tvångströja. Han kämpar emot så vilt att han trashar ett hotellrum. En riktigt märklig och enerverande markis tar sig an honom och plockar med honom hem till sig, där skumma saker försiggår. När vi kommit hit somnade vi och fick fortsätta en annan dag… det var helt enkelt för jäkla tråkigt och vi var trötta. Sen blev det faktiskt bättre. Sällskapet kommer till ett dårhus där man inte riktigt vet vem som är galen och vem som är vårdare. Hur ska man behandla galenskap? Med låt-gå-metoden eller med stränga straff? Åsikterna går isär.

Köttsnusket hade jag gärna bytt mot något annat, men annars blev filmen faktiskt rätt bra till slut.

FilminfoIMDB: Sílení
Regissör: Jan Svankmajer
År: 2005
Omdöme (1-5): 3
Publicerat iFilm

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *