Hoppa till innehåll

Göteborgs filmfestival

Nu har vi sett alla våra filmfestival-filmer och nöjet är över för i år. Det var första gången, men förhoppningsvis inte sista.

Det blev alltså tre långfilmer och två kortfilmspaket. Nu har jag skrivit om långfilmerna på filmsidan: La noche de los girasoles (Angosto), Keillers park och Holly. Mycket bra filmer allihop!

En rolig sak med festivalen var platserna filmerna visades på. Vi fick besöka Pustervik, Capitol, Bergakungen och Stadsbiblioteket. Kul att stilla sin nyfikenhet en aning kring dessa lokaler. Vid Capitol testade vi dessutom en mycket bra grill på Skanstorget där vi åt sojaburgare respektive falafel – gott och dessutom trevligt, klassisk musik i stället för sedvanligt otäckare skval.

Första kortfilmspaketet vi såg var detta, nämligen:
Digging for Belladonna (Der die Tollkirsche ausgräbt)
Night Porter’s Point of View
Views of a Retired Night Porter

Digging for Belladonna är Franka Potentes regidebut och en stumfilmshyllning av sällan skådat slag. En väldigt rolig filmidé, bra genomförd.

Filmerna om nattvakten har gett mycket att prata om. Krzysztof Kieslowski gjorde den första 1978 – en enkel dokumentärfilm om en nattvakts syn på livet. Han har ganska otäcka åsikter, som till exempel att regler är viktigare än människor. Samtidigt tycker han sig själv på något märkligt vis och i vissa sammanhang stå över reglerna. 2006 gjorde genomförde Horvath projektet att söka upp mannen på nytt och intervjua honom igen, till en ny film. Mannen har åldrats, men hyser fortfarande sina åsikter. Det är ett intressant filmprojekt och det är intressant att se vad som har förändrats och vad som är sig likt. Andreas Horvath var med på föreställningen och publiken fick ställa frågor efter filmen, det var väldigt bra.

Idag såg vi andra kortfilmspaketet Startsladden. Vi höll på att missa den, vi kom med andan i halsen ett par minuter efter utsatt tid, men som tur var hade visningen inte börjat. Publiken fick rösta på den bästa filmen och Jonas och jag var eniga om att Kunskapens pris, var den bästa. De andra var såklart roliga att se, men jag tyckte egentligen inte särskilt mycket om flertalet av dem. Kunskapens pris utspelar sig i en rollspelsvärld, vilket såklart gjorde Jonas intresserad, men jag hade inte koll på den delen. Ändå var den en riktigt mysigt otäck framtidsskildring med en hjälpsam robot och otäcka människor… Riktigt snygga effekter med förfallna byggnader, exempelvis allas vår Globen. Själva berättelsen delgavs genom stämningsfull sång av Freddie Wadling.

Det har blivit mycket godis den här veckan… det var bara idag vi inte hade med oss något till filmen. Vi har åtminstone försökt undvika prasselpåsar och i stället haft med oss plastlådor, pommes-askar, mjuka plastpåsar eller annat innovativt. Första besöket var dock riktigt misslyckat ur godishänseende, då råkade vi välta vår påse med chokladdoppade jordnötter (hårda, runda) som ljudligt rullade ut över hela Pusterviksalongen. Var du där? Förlåt, det var inte meningen att störa. :)

Publicerat iFilm

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *