Hoppa till innehåll

Populärmusik från Vittula

Vilken underbar bok! Jag lyssnade på Mikael Niemis egen inläsning av Populärmusik från Vittula, vilket verkligen rekommenderas. Niemi läser underbart och har den rätta, tornedalska dialekten som passar så bra till den här berättelsen om Tornedalens kultur och invånare.

Bokens berättarjag heter Matti och vi följer honom och hans vän Niila i episodiska historier från deras barndomsår. Kapitlen skulle många gånger kunna läsas som fristående noveller. Med mustigt och färgstarkt språk, ofta en smula grovt, skildras barndomsbus och tonårsupptäckter, släktfejder och dryckeslag, kraftmätningar och mandomsprov i en härlig blandning.

Jag visste att boken skulle ge en träffande skildring av Tornedalen, men jag hade inte anat att den skulle vara så rolig, mysig och charmig. En mycket läsvärd bok!

BokinfoTitel: Populärmusik från Vittula
Författare: Niemi, Mikael
ISBN: 91-73-13242-X
Publicerat iBöckerVardagsliv

En kommentar

  1. Själv tycker jag jättemycket om Vittula, men jag känner mig frågande inför succén. För mig lever den helt på igenkänning, boken andas Norrbotten. Hur kan så många tycka så mycket om den, som inte har några som helst anknytningar till Tornedalen eller Norrbotten?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *