För dig som inte greppat RSS ännu

Jag snubblade över en informativ filmsnutt som berättar bra om RSS:

» RSS in Plain English

Visst verkar det bra?! Det är bara att börja. Precis som berättaren kan jag rekommendera Google Reader. Allt bra nämns inte i filmen – det finns till exempel ett “subscribe bookmark” (se Settings -> Goodies när du är inloggad på Google Reader) som man kan lägga till i sin browser för att lätt leta feeds på sidor.

8 kommentarer

 1. Största säljargumentet för flöden i filmen är när han vänder på pilarna. Informationen kommer till dig, snarare än att du söker upp den. Man slipper besvikelsen över att gå till sidor bara för att se att de inte har uppdaterats.

  Nu för tiden kan jag inte följa bloggar eller nyhetssidor som saknar flöde. Jag kan inte tänka mig något som skulle göra en sida tillräckligt intressant för att komma tillbaka till regelbundet.

  Undrar hur flöden för forum fungerar. Det vore skönt att plugga in favoritforumen i flödesläsaren också, så att skillnaden mellan blogg och forum suddas ut. Alltså inte bara prenumerera på svar i trådar, utan på hela forum.

  Svara

 2. (Din GoogleReader-länk är trasig.)

  Om det är något verktyg jag skulle vilja ha så är det något som kan bygga om webbforum (åtminstone phpbb) så att man kan ha ett konsistent interface till många sådana.

  En del forum (som http://runeberg.org/forum/) har RSS-flöden för varje toppforum, men jag tror inte att det är en standardfunktion i phpbb.

  Att man måste gå till respektive blogg/forum för att kommentera kan jag leva med, men att läsa på massor med ställen går fetbort.

  En annan sak som är alldeles för komplicerat är att hålla reda på svar till ens kommentarer på bloggar. Jag använder http://del.icio.us/pinkunicorn/mycomments för att tagga alla bloggar (permalänken för inläggen jag kommenterar). Jag har sedan ett hack som tittar på RSS-flödet för den taggen och kollar om de sidorna har uppdaterats sedan jag tittade på dem senast. Det fungerar i teorin bra, men många bloggar (som den här!) skickar inte någon Last-Modified-header, och det gör att det inte alls fungerar så bra som det skulle kunna göra… Problemet med att bli notifierad om svar på kommentarer man själv skrivit gör att det är både svårt och trögt att få till en diskussion i en kommentarsspalt på en blogg. Tyvärr.

  Svara

 3. Jag har verkligen svårt att fatta hur vi stod ut med att läsa bloggar innan vi började använda flöden..!

  Tack för påpekandet om länken, Hans, den är hel nu.

  Det finns helt klart en del projekt kvar att pyssla med när det gäller webbinnehåll… jag funderade faktiskt senast idag på hur tufft det vore att göra en egen RSS-läsare som funkar precis som man vill. Google Reader i all ära, men trots att den är bäst av alla jag provat har den sina begränsningar.

  Att hålla reda på kommentarer fungerar ganska bra för mig. Jag har en kategori “kommenterat” i Google Reader och där lägger jag in prenumerationer på de inläggstrådar jag kommenterat i. Det förutsätter förstås att det FINNS flöden för enskilda inläggs kommentarer på bloggarna i fråga, men det gör det åtminstone på de som jag vanligtvis kommenterar. Men inte på alla såklart…

  Svara

 4. Blogspot har väl inga kommentarsflöden för enskilda inlägg? Eller har jag bara missat dem? Att det finns för alla kommentarer på hela bloggen vet jag, däremot.

  Svara

 5. Hans: Längst ner i dina inlägg står: “Prenumerera på: Skicka kommentar (Atom)”

  Det använder jag och det funkar klockrent.

  Svara

 6. Där ser du hur ofta jag tittar på den normala presentationen av min egen blogg…

  Det kommer att bli en fruktansvärd massa flöden att hålla reda på rätt snart om man gör så hela tiden. Fast det är ju inte många av dem som kommer att uppdateras, iofs.

  Svara

 7. Jo, det blir det. Men de stör inte när man lägger in dem i en egen kategori/folder, tycker jag. Min Reader är som standard inställd på att bara visa nya inlägg, så jag behöver inte se de gamla. Jag kan rensa om jag vill, men än så länge har jag kvar de flesta gamla ifall det dyker upp något intressant, just eftersom jag ändå inte märker av dem.

  Svara

 8. Nu har jag provat båda metoderna parallellt ett tag och tyvärr verkar det som om jag frekventerar ett gäng ställen som inte har kommentars-RSS (eller bara har det för hela sajten, vilket är ungefär lika illa). Men för dem där det finns fungerar det onekligen bra!

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *