Hoppa till innehåll

Sandman III och IV

Nu har jag läst ytterligare två Sandman-album av Neil Gaiman, trean Dream Country och fyran Season of Mists. Jag fick höra att trean skulle vara särskilt bra, men jag tycker faktiskt tvärt om. Trean läste jag utan större engagemang, men fyran greppade desto bättre tag i mig.

SANDMAN III: DREAM COUNTRY
Volym 3 innehåller tre berättelser, samt manus till en av dem, Calliope. Det är kul att se hur Gaiman arbetar!

Calliope handlar om en stackars musa som hålls fången av elaka män, eftersom hon får deras kreativitet att blomstra. A Dream of a Thousand Cats handlar om katter som har mer koll än människor tror. A Midsummer Night’s Dream handlar om Shakespeare som sätter upp en pjäs för en annorlunda publik. Den senare framhålls som en av de främsta Sandman-berättelserna, fast det förstod jag inte alls när jag läste den. Jag tyckte den var rätt trist och skummade den så smått…

SANDMAN IV: SEASON OF MISTS
Volym 4 tyckte jag bättre om eftersom den är mer sammanhängande och mysig, vi möter alla syskonen i Endless-familjen. Lucifer har tröttnat på sitt jobb och bestämmer sig för att bomma igen helvetet och ge nyckeln till Dream. Alla själar och demoner som har vistats där måste alltså ta sig till andra platser och kaos utbryter. Syskonen Endless har krismöte och Dream får påhälsning av alla möjliga figurer som vill påverka vad han ska ta sig till med helvetet.

Det är märkligt med Sandman. Jag tycker egentligen inte om tecknarstilen, som är mörk och murrig. Däremot gillar jag verkligen den övernaturliga och sagolika stämningen i berättelserna. Det var tur att jag läste två på en gång nu, eftersom trean inte imponerade särskilt mycket på mig. Fyran gör att jag vill fortsätta läsa!

En kommentar

  1. Ika Ika

    Åh, bara beskrivningen av innehållet i trean gör att jag absolut vill läsa den! Jag är total Sandman-novis, men har nu kollat upp att böckerna verkar finnas på biblioteken – både på nya och gamla hemorten. Ska försöka jaga rätt på trean i augusti när jag ska ägna mig åt lediga dagar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *