Hoppa till innehåll

GötheborgsUtkiken & Kafé Marmelad

Idag kom vi äntligen iväg på utflykt! Visst har det regnat en del, men vi lyckades i alla fall utföra det vi hade tänkt oss.

Vi började med att åka in till GötheborgsUtkiken, alltså Läppstiftet. Utsikten där uppifrån var verkligen väl värd att se, även om det kändes lite dyrt att betala 30 kr per person för att få åka hiss. Jag blev glad över att det var fotograferingsvänligt – det finns små fönster man kan öppna och plåta genom! På läsidan var det till och med behagligt, men på andra sidan blåste det så tårarna och snoret sprutade om man inte aktade sig.

När vi kom upp var vädret ganska okej, lite molnigt men hyfsat fint. Medan vi stod där drog regnet in över staden och vi fick bevittna en drastisk förändring – plötslig regndimma och mörka moln. Det var ganska mäktigt, faktiskt. Jag var glad att befinna mig inomhus då.

Vi trodde att man skulle kunna fika uppe i tornet, men det var en sanning med modifikation. Det fanns inte alls något kafé där uppe, men man kunde köpa termoskaffe i entrén och ta med upp om man ville. Rekommenderar matsäck om man vill fika där, eller så gör man som vi och slår två flugor i en smäll. Vi har nämligen pratat om att vi skulle vilja testa Kafé Marmelad och eftersom det inte blev något utsiktsfika gjorde vi det också!

» Läppstiftsutsikten i fotodagboken

Kafé Marmelad ligger på Mariagatan 17, alldeles nära Mariaplan i Majorna. Lokalen är mysig och tyvärr märkte vi inte riktigt hur mysig förrän vi gick på toa innan vi skulle gå. Vi missade nämligen att det fanns en nedervåning och det var ju såklart den som var bäst. Men vi fick ett eget bås där uppe och det var inte helt fel det heller. Jag blev tvungen att försöka fota de tuffa glödlamporna med stora glödtrådsrundlar som hängde ner från mörka trähyllor på tegelväggarna. Vi delade på en jättegod hummusciabatta, en morotskaka och en äppelpaj. Jonas gillade verkligen sitt kaffe och jag tyckte att mitt Rooibos Lava (rött te med kanel, äpple och chili) var gott. Ett bra kafébesök, men tyvärr spelade de lite för hetsig musik för att man riktigt skulle kunna slappna av. Enligt uppgift har de spelat Air vid andra tillfällen och det låter mer som kafémusik i min smak.

» Kafé Marmelad i fotodagboken

Vi hade faktiskt turen att slippa regn när vi gick från Läppstiftet till spårvagnen – däremot blåste det duktigt, så öronen nästan höll på att blåsa bort. Sen kom en störtskur när vi satt på vagnen och så slutade det snällt regna tills vi skulle kliva av. Men sen tänkte vi promenera en bit in mot stan och då kom det flera skurar av varierande styrka… och emellanåt kikade solen fram. Väldigt ombytligt väder idag!

Vi gick förresten in en liten sväng på ett kolonilottsområde i Majorna. Eller kolonilotter och kolonilotter, det var snarare sommarstugor. Nästan otäckt gulligt.

Vi hoppade på spårvagnen vid Stigbergstorget och åkte till Nordstan och handlade på Hemköp. Sen gick vi till blomsteraffären på Centralstationen och shoppade upp våra blomstercheckar som vi fick i bröllopspresent. Det blev riktigt tuffa nya växter – en fikus med delad stam och en köttätande växt. Kan den sistnämnda fånga lite blomflugor åt oss, månntro? :)

» Våra nya växter i fotodagboken

Underbart att få komma ut och utflykta lite med Jonas, vi har suttit och ugglat i lägenheten alldeles för mycket på sistone. Inte så konstigt eftersom Jonas tentapluggar, förstås, men det kändes extra jobbigt eftersom vi har varit på väg i flera dagar men hejdat oss för att det regnat. Och idag var i princip vår sista chans att göra nåt skoj i Göteborg på ett bra tag, eftersom vi har en massa saker för oss framöver.

6 kommentarer

 1. Julia Julia

  Oj vad långt du skrev! Har inte läst allt än men vill ändå kommentera för igår var det verkligen snyggt väder en stund på eftermiddagen, kanske då ni var i läppstiftet? Vi jobbar ju där neranför och jag stack ut huvudet genom fönstret vid ett tillfälle när solen sken starkt samtidigt som det ösregnade och var mörka snygga moln. Coolt att vara i tornet då! jag har ju aldrig åkt upp till toppen på läppstiftet även om jag är vid lilla bommen varenda dag. kanske lämplig lunchutflykt ;)

 2. Helena Helena

  Det låter mer som när vi promenerade i Majorna och fick ta skydd i en port. :) Helt bisarrt väder igår.

 3. Helena Helena

  Det ligger i ett hörn av Slottsskogen, närmare bestämt här – det lilla området med gatunamn (stigar, snarare) som Odlingsgången, Salladsgången och Morotsgången.

 4. Lisa Lisa

  visst är det lite… speciellt… det där koloniområdet! Himla fint, men så duttiputtigt, att det nästan blir för mycket. eller så är det bara jag som är avis.

 5. Aha, utflykt i mina gamla trakter. Jag bodde i hörnet vid Ekedalsgatans hållplats förut. mycket, mycket trevligt.
  Jag borde ha tagit med min sambo upp i Läppstiftet när vi gjorde Göteborg på några timmar i lördags, men jag glömde totalt bort det. :o)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *