Hoppa till innehåll

Ubuntu-funderingar

Jag tror faktiskt att det börjar bli dags att byta till Linux i stället för Windows. Jag har funderat på det länge nog (många år…) och det är dags att ominstallera datorn i vilket fall som helst.

Nu kanske det blir Ubuntu.

Det är väldigt trevligt med ett gratis operativsystem och gratis programvara. Å andra sidan måste jag helt överge datoranvändande som jag känner till det och lägga om alla vanor. Och jag kan inte hjälpa att känna att Linuxprogrammen alltid är ett snäpp tattigare. Och framförallt är jag ju van vid att allt ska vara på ett visst sätt.

Det är tur att jag åtminstone redan använder Firefox och Thunderbird, de är väl egentligen nästan de allra viktigaste programmen och de funkar utmärkt under Linux. Men kommer jag att trivas med OpenOffice i stället för Office? Gimp i stället för Paint Shop Pro (min Gimpanvändning hittills har lett till ett svårövervinnerligt hat)? Och vad ska jag använda i stället för EditPad, Total Commander, ACDSee, xReminder… osv, osv. En del program kanske funkar att köra ändå via Wine eller så, men jag har förstått att det inte är något man kan ta för givet.

Valet är inte självklart… och jag ska inte ropa hej alltför tidigt egentligen, eftersom jag inte har någon aning om vad min hårdvara och Ubuntu kommer att tycka om varandra, men jag tror att det är dags att ta reda på det nu. När jag får tid att ominstallera och lägga om alla mina datorvanor, förstås. När har man tid till sånt?

Och så måste jag göra färdigt min bröllopsfotobok först, för det programmet lär verkligen vilja bo i Windows…

8 kommentarer

 1. Ika Ika

  Ser fram emot att få följa dina steg på linuxvägen… Jag har nämligen deklarerat att när Windows XP blir för omodernt kommer jag också att övergå till något linuxbaserat, eftersom Vista känns som något jag absolut inte vill ha i min dator.

 2. Jag vet inte på rak arm exakt vad EditPad, Total Commander, ACDSee och xReminder är så jag kan inte tipsa om motsvarigheter, även om jag kör Ubuntu sedan ett år eller två och Linux sedan tolv år.

  Om du känner dig osäker på om Ubuntu fungerar på din hårdvara (vilket det antagligen gör om du inte har något väldigt underligt) så ladda ner och bränn en Ubuntu-CD och boota från den. Det finns möjlighet att starta från den och få ett fullt fungerande system utan att installera någonting alls, så på det sättet märker du om allt fungerar med hårdvaran.

 3. Hans Hans

  Visst är det en stor omställning. Själv körde jag både och (gör väl fortfarande egentligen, men startar Windows ytterst sällan). Men efter ett tag blev det nästan uteslutande Linux.

  I stället för EditPad kan du köra Emacs eller Vim. Istället för ACDSee kan du köra qiv och i stället för Office ska du förstås använda LaTeX ;)

 4. Helena Helena

  Jag har kört Ubuntu från CD – det funkar, men jag får bara testa i omöjlig upplösning. Det är i alla fall tillräckligt för att ge mersmak!

  Lutar åt att det blir:

  EditPad -> Kate
  Total Commander -> Krusader
  ACDSee -> F-Spot
  Office -> OpenOffice

  Tror nog inte riktigt att LaTeX kan ersätta Word för mig, Hans. :)

  Har också funderat på dual-boot, men det känns lite fegt. Kör hellre 100% och så får jag väl börja om med Windows om det absolut inte skulle falla mig i smaken.

  Är snart klar med fotoboken, kanske blir det backup- och installationsdag imorgon.

 5. Julia Julia

  Ojda! Vi kör ju bara Linux (Suse, Debian och nu Ubuntu) sedan början av 2004 med Jonas hjälp.

  Det är förstås fint att det är gratis men jag lider av att det är så fult (Gnome & KDE iaf) och omständigt att tex spela ljud och bild (här protesterar alltid Jonas) samt stoppa in CD-skivor och USB-minnen och sånt (här protesterar Jonas också). Samtidigt njuter jag av både XP och Vista på jobbet och hemma i Uddevalla. Framför allt för enkelheten och att det är så mycket finare.

  Min plan är att köpa en bärbar dator med XP eller Vista inom en inte alltför snar framtid och avveckla min Linux-burk.

  Visst ser även jag fördelar med Linux såsom att det är lätt (för Jonas) att skriva och köra praktiska script. Det är med sånna vi för över bilder och taggar upp dem med EXIF-information samt synkroniserar olika backupsystem med våra filer.

  OpenOffice är nog ganska bra, bara man orkar leta efter grejerna i början. Jag föredrar dock Office 2007 bortsett från några småsaker som jag stör mig på, tex att jag inte har lärt mig numrera rubriker.

  Gimp är det ungefär det enda bildbehandlingsprogram som jag har använt och det använder jag även i Windows.

  I Suse var det jättesvårt att installera program och i Debian likaså. Man ska lägga till en sökväg i en konfigurationsfil och sedan skriva apt-get… men det är bra när det funkar, då funkar det. I Ubuntu kan man göra samma sak men nu är jag bara en tunn klient till Jonas dator så då behöver jag inte bry mig om sånt. Dessutom använder jag bara Nautilus, Firefox, GIMP och GQview i princip.

  Trots min negativitet tycker jag absolut att du ska prova Ubuntu!

 6. Efter att ha installerat Ubuntu-systemet så rekommenderar jag att man även installerar paketet Easy Ubuntu. Den hjälper sedan till att installera diverse saker som inte ingår i standard Ubuntu (för att det inte går av licensskäl, normalt sett) med bara ett par klick.

  När man väl gjort den installationen första gången så sköter sig allt självt vid uppdateringar senare.

  Uppdatera listan över paket som är installerade:
  sudo apt-get update

  Uppgradera alla paket till senaste versionen (efter det ovanstående):
  sudo apt-get dist-upgrade

  De två kommandona räcker för att hålla systemet uppdaterat inom samma version. För att uppgradera till en annan version kör man ett annat kommando som jag inte kommer ihåg på rak arm.

 7. Tommy Tommy

  Tycker absolut att du ska prova ubuntu. Det handlar bara om att vänja sig av med Windows precis som du skriver. Men visst Windows är bättre ur vissa synvinklar som att det kanske snyggare designat och har fler program men Ubuntu har ett par stora fördelar också som att det är stabilt o virusfritt o datorn blir inte slöare efter några månader. Installation och uppdateringar är busenkelt med Synaptic som sköter allt automatiskt o det är inte i terminal utan grafiskt. Tycker nog att det nästan är smidigare än Windows för systenmet håller koll på alla program installerade i datorn.
  Jag har övergett Windows privat o det ångrar jag inte!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *