Hoppa till innehåll

Scener ur ett äktenskap

Scener ur ett äktenskap finns i två varianter; en filmversion på 167 minuter och en TV-version på 299 minuter. Vi såg den kortare filmversionen.

Vilken film! På många sätt är det en ganska klassisk historia om ett misslyckat äktenskap, med den typiskt dålige mannen som tröttnar på sin fru och träffar en yngre kvinna, men den är alldeles för bra för att kunna kallas klyschig. Förtjänsten är absolut Liv Ullmanns och Erland Josephsons som spelar makarna Marianne och Johan – vilka skådespelare! De lyckas verkligen leverera replikerna som är rappa, fyndiga, pretentiösa och känslodrypande om vartannat så att de känns äkta. Under större delen av filmen är det bara de två i bild och det som händer är att de pratar med varandra. Man får inte ens se barnen och älskarinnan, men det känns helt rätt.


Marianne (Liv Ullmann) blir dumpad av Johan (Erland Josephson)

I början av filmen tycker Johan och Marianne att de har ett bra liv tillsammans. I öppningsscenen intervjuas de tillsammans för en tidning och berättar om sina liv. Redan här får jag en väldigt obehaglig känsla av att se dem. När de berättar om sig själva berättar Johan skrytsamt om sina diverse framgångar medan Marianne definierar sig själv helt utifrån Johan och barnen. När hon väl kommer igång och börjar säga något intressant blir hon avbruten på ett eller annat sätt – “åh, vad snygg du såg ut i den posen, stanna så där så får vi en bild”. Och det återkommer flera gånger att när Marianne pratar är det ingen som lyssnar, utan hon blir avbruten och får höra att hon är dekorativ… Frustrerande!

Innan allt faller sönder får vi också en scen (ja, filmen är väldigt tydligt uppdelad i scener – de har till och med undertitlar) där Johan och Marianne bevittnar sina vänners äktenskapliga gräl. Det är riktigt obehagligt och trots att Johan och Marianne tycker att de själva har haft bättre tur med sitt förhållande förstår man att det inte är sant. Och sen faller givetvis bomben och den perfekta fasaden rämnar…

Det här är en strålande film som gör ont att se på. Jag hatar Johan, som är så fruktansvärt vidrigt elak, och blir frustrerad på Marianne för att hon överhuvudtaget vill ha honom och för att hon inte har vett att hålla sig borta från honom när hon förstått vad han går för. Men ingenting är så enkelt som jag vill att det ska vara, för så är det ju sällan i verkligheten. Och den här filmen känns ovanligt äkta.

Väldigt, väldigt, väldigt bra!

FilminfoIMDB: Scener ur ett äktenskap
Regissör: Ingmar Bergman
År: 1973
Omdöme (1-5): 5
Publicerat iFilm

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *