Hoppa till innehåll

Saraband

En fruktansvärt disappointing* fortsättning på underbara Scener ur ett äktenskap. Johan och Marianne har hunnit bli gamla och de har inte setts på flera år när Marianne får för sig att komma och hälsa på. Jag fattar aldrig riktigt varför, men hon blir kvar hos den numera ensamma tjurskallen som Johan blivit. I närheten bor Johans son Henrik med sin dotter Karin (Ingmar har väldigt ofta karaktärer som heter Karin…) som är en lovande musiker.

Det är Johan och Marianne som är intressanta, men det handlar nästan ingenting om dem. Det som är värt något med Saraband är att se de åldrande Erland Josephson och Liv Ullmann åter gestalta dessa karaktärer. Men det blir liksom ingenting av det. I stället handlar det om Henrik och Karin, som har ett väldigt märkligt förhållande till varandra. Dessutom har Johan ett väldigt märkligt förhållande till Henrik – de hatar varandra, men det hela verkar fruktansvärt onödigt.

Karin spelas av Julia Dufvenius som kommer från Dramaten – och det märks. Jag nästan kreverar när hon mitt bland de härligt naturliga skådespelarna pratar som i ett styltigt kostymdrama. Prettokryst har jag skrivit i mina anteckningar om filmen. Jag vet att det inte är ett ord, men jag tycker det passar ganska bra.

Dessutom hatar jag scenerna i början och slutet då Marianne sitter och berättar för kameran vad som hänt. Bläh!

Om du gillar Scener ur ett äktenskap, gör dig själv en tjänst och låtsas att du inte vet om att Saraband existerar.

* Alltså, allvarligt… jag har slitit mitt hår i flera minuter. Vad säger man på svenska? Jag ville ju uttrycka mig så, men lyckades inte.

FilminfoIMDB: Saraband
Regissör: Ingmar Bergman
År: 2003
Omdöme (1-5): 2
Publicerat iFilm

5 kommentarer

  1. Jag tror du letar efter formuleringen “En fruktansvärt misslyckad fortsättning …”. Det var det bästa jag kunde åstadkomma mha Oxford Advanced Learner's Dictionary som jag har kvar sedan jag pluggade engelska :-)

  2. J J

    Tack för den positiva kritiken, angående detta: möjligheten att prenumerera på kommentarer till enskilda inlägg (för att se om du svarar på det man skrivit, eller om andra har något intressant att tillägga) är väldigt bra. Vet inte om det går att fixa hos blogg.se, men gör gärna det om det finns möjlighet!
    Har jag faktiskt ingen aning om hur man går tillväga så jag har lite svårt att kolla upp det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *