Hoppa till innehåll

Harry Potter and the Goblet of Fire

Än en gång har mina stunder vid diskbänken förgyllts av Jim Dales underbara uppläsning av Harry Potter. Ganska många stunder, faktiskt. Totalt nästan 20 timmar. Jag kan inte låta bli att störa mig på att Potter-böckerna verkar bli längre och längre… Nästa är ännu längre, vilket gör att jag tappar lusten litegrann och funderar på att lyssna på något annat emellan.

Det hade förstås kunnat vara bara bra att böckerna är långa. Det är ju väldigt mysigt att vistas i den magiskt fantasifulla Potter-världen. Men The Goblet of Fire är helt enkelt inte lika tät som de tidigare böckerna. I början får vi veta att Lord Voldemort är på väg tillbaka till makten och att Harry är illa ute, men sen görs de mest fantastiska omvägar och förvecklingar via tävlingen Triwizard Tournament och allt möjligt annat. Det är inte dåligt, men jag tycker ändå att boken känns onödigt lång. Därtill är det lite billigt att alla mysterier slutligen förklaras genom att ondingarna håller långa utläggningar om vad de pysslat med.

En väldigt intressant sak att fundera över när man läser/hör Potter-böckerna är hur Rowling väljer att magin ska kunna utnyttjas. Ibland känns det inte helt logiskt när vissa saker är hur enkla som helst att åtgärda med magi, medan andra inte är det. Jag förstår att det måste vara så – om allt var störtenkelt skulle karaktärerna aldrig stöta på problem och då skulle det inte finnas någon handling. Jag antar att Rowling har fått fundera en hel del på sånt och göra lämpliga avvägningar.

Nåväl. Boken är bra och Jim Dale förgyller den. Jag kommer att lyssna på de återstående tre delarna med Dale och jag rekommenderar verkligen hans inläsningar varmt. Han har en behaglig uppläsarröst och ett fantastiskt register för att gestalta olika karaktärer. En riktig sagofarbror – det har jag sagt förr, men jag kan inte nog lovorda honom.

Apropå Harry Potter så ska det tydligen öppna en Potter-park i Orlando, Florida. Där ska man kunna besöka Hogwarts Castle, Hogsmeade och andra tuffa ställen från böckerna. Till hutlösa priser, får man anta…

BokinfoTitel: Harry Potter and the Goblet of Fire
Författare: Rowling, J.K.
ISBN: 9780807282595
Publicerat iBöckerVardagsliv

En kommentar

  1. Erik Norell Erik Norell

    Håll ut!

    Visserligen blir de längre, men det är i och med att du klarat av Goblet of Fire som allt blir mycket bättre – och mörkare…

    Sista boken älskade jag – jag sträckläste den och där är det så fullt av handling så det är nästan svårt att hålla isär allt.

    Men bra blir det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *