Hoppa till innehåll

Amberville

Nu har jag också läst ut boken med den massiva och märkliga reklamkampanjen – och jag är glad att jag gjorde det!

Känner du också ibland att alla böcker du läser är väldigt lika varandra? Läs Amberville och förflyttas till ett parallellt mjukdjursuniversum som visserligen är likt vår värld men som ändå har sina egna lagar och regler. Personerna är verkligen mjukdjur av tyg och stoppning, vilket ofta framkommer i texten. Djurungar tillverkas i fabriker och transporteras ut till sina “föräldrar” av Leverantörerna i en grön pickup. När livet tar slut är det för att Chaufförerna hämtar de döende i en röd pickup och ingen vet vart de tar vägen. Djuren arbetar, umgås och beter sig nästan precis som vi människor. Man tycks inte använda klockor utan anger tid efter vädret som återkommer enligt ett dagligt mönster. Och över hela världen vakar den store Magnus, som tillbes i kyrkorna.

Man skulle kunna tro att en mjukdjursvärld är gullig och trevlig, men Amberville-världen är mörk och fylld av dåligheter och bokens tema är ondska. Huvudpersonen Eric Björn har fått ett omöjligt uppdrag: gangsterkungen Nicholas Duva är övertygad om att Chaufförerna opererar utifrån en Dödslista och att hans namn står med på den. Eric Björn måste stryka Duva från listan – annars kommer Duvas buffliga gorillor ge sig på Erics älskade Emma Kanin.

Eric samlar ihop sitt gäng och börjar luska i ärendet. Kan det verkligen finnas en Dödslista och vem är det i så fall som upprättar den? Till en början känns historien ganska enkel, men mot slutet bjuds det på en del förvecklingar. Ändå kommer den allra största behållningen av den originella skildringen av mjukdjurens hårdkokta värld. Ibland undrar jag över hur praktiska detaljer fungerar (som att t.ex. Ormen Mareks storlek… han verkar ganska stor när det beskrivs hur han kör bil, medan han i en annan scen kan gömma sig i en “liten papperskorg”), men på det stora hela passar det förvånansvärt bra med mjukdjuren och deras fantasifulla värld.

Den positiva upplevelsen av Amberville störs en smula av ett fult knep i slutet, tycker jag. Man luras att tro att en viss sak inte har hänt, men sedan refereras till den som förklaring till varför det blev som det blev. Det stör mig! Men jag gillade ändå boken och jag kommer säkert att läsa de planerade uppföljarna som ska behandla godhet, frihet och öde.

Mina tidigare inlägg om Amberville och dess reklamkampanj:
» 2007-09-13: Amberville här också!
» 2007-09-17: Amberville-godis
» 2007-09-21: Amberville-kampanjen allt märkligare
» 2007-09-24: Purjofotograf för Dagens Media

BokinfoTitel: Amberville
Författare: Davys, Tim
ISBN: 9789100116071
Publicerat iBöckerVardagsliv

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *