Hoppa till innehåll

ABC

Det glädjer mig att meddela att mina förväntningar infriades: Ida Jessens ABC är en riktigt bra bok! Jag läste mer än halva i natt när jag inte kunde sova och den fick verkligen grepp om mig.

Joachim är i 40-årsåldern och har hunnit vänja sig vid sitt välordnade singelliv, men känner sig en smula ensam. När Susan sveper in i hans liv, full av nycker och livskraft, blir han fullkomligt överväldigad. Han börjar tillbringa all fritid med Susan och hennes lilla dotter Ditte. Väldigt snart är Susan gravid och paret börjar på allvar planera för en framtid tillsammans. När Susan blir alltmer vresig för var dag som går är det till en början lätt för Joachim att vifta bort det hela med att graviditetshormoner kan ställa till med mycket. Men när går det för långt? Även efter att Susan fött en son fortsätter hon att bete sig illa. Allt Joachim gör och säger är fel i hennes ögon och förhållandet är verkligen inte trevligt längre. Kärleken till barnen håller Joachim kvar och han försöker att helt enkelt ignorera Susan. Givetvis fungerar det inte särskilt bra i längden…

Eva Johansson, SvD, skrev: “…danska Ida Jessen överraskar. ‘ABC’ är en till relationsdrama förklädd rysare, en psykologisk thriller som biter sig fast och vägrar släppa taget.” Jag kan bara instämma! Det är väldigt obehaglig stämning i boken, den är bra berättad och den känns trovärdig. Joachim är inte den perfekta mannen i förhållandet, han är ovan att visa kärlek och dålig på att sätta gränser, och det gör historien så mycket intressantare. Det tar ett tag innan jag är helt övertygad om att Susan är en systematisk utövare av psykologisk misshandel, snarare än att de bara har ett dåligt förhållande.

Mycket bra!

Lite om ytligare egenskaper:

Jag gillar verkligen att det står vilken font boken är tryckt i! I det här fallet är det Indigo Antiqua och jag tycker om den. Jag älskar ju förvisso nästan vilken font som helst så länge J går under raden, men ändå. :)

Däremot gillar jag inte att Kabusa ger ut många av sina böcker häftade – jag kan åtminstone inte hitta någon inbunden version. Jag skulle aldrig köpa en sån här bok utan gärna vänta länge på en pocketversion för en bråkdel av priset. Jag tycker att ABC är alldeles för sladdrig i förhållande till storleken, den är jobbig att ha att göra med – en vanlig pocket är mycket bättre – och den påminner alldeles för mycket om trista kompendier från Studentlitteratur…

» Bloggvärldens skriverier om ‘ABC’

BokinfoTitel: ABC
Författare: Jessen, Ida
ISBN: 9789189680937
Publicerat iBöckerVardagsliv

3 kommentarer

  1. Linnéa Linnéa

    Den här vill jag gärna låna! Tjuvkikade ju lite i den på er fest och den verkar riktigt intressant.

  2. Jag tänkte att jag skulle tvinga dig annars, men det var ju bra att du anmälde dig frivilligt. :)

  3. Linnéa Linnéa

    Ja, det var ju tur då :) Skulle väl ha varit första gången jag blev påtvingad en bok i så fall :D

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *