Hoppa till innehåll

Göteborgarnas Promenadguide

Kabusa Böcker skickade ju sin katalog till mig och jag fick de tre böcker jag lyckades välja ut som intressantast. Det har sina fördelar att blogga om böcker. :)

Den tidigare omskrivna promenaden till posten var för övrigt då jag hämtade mitt paket. Det var som julafton! Nu har jag fått massor av inspiration för lite intressantare promenader än den till posten, eftersom en av böckerna var Göteborgarnas Promenadguide med text och foto av Anders Hilmersson.


Göteborgarnas Promenadguide

Boken innehåller 80 promenadtips (eller 70 om du läser den äldre upplagan), ett per uppslag. Varje tips har lite text, 7-10 foton, en särskild utmaningsbild – “hitta x”, karta och symboler.

Texterna är korta, en lagom munsbit för att inspirera till utflykt och en bra utgångspunkt för att hitta namn att googla vidare på om man har lust.

Fotografierna är väldigt fina på ett “lagom” sätt. Det jag verkligen gillar med dem är att det finns bilder från alla årstider. Oftast ser man ju bara färggranna sommarbilder av utflyktsmål, men den här boken ger en bra signal om att man faktiskt kan utflykta alla årstider. Jag får väl erkänna att jag vanligtvis inte är särskilt benägen att åka på vinterutflykter, men nu blir jag sugen!

“Hitta x” är en liten bild fotograferad någonstans på utflyktsmålet som man uppmanas att försöka hitta. Det är en rolig idé som gör att man blir sugen på att ge sig av med en gång och börja bocka av dem – fast många ser ut att kunna vara alldeles för svåra.

Kartan är precis tillräcklig för att du ska få ett hum om var stället ligger. Du får också en kortfattad vägbeskrivning för bil och – stor eloge – närmaste hållplats. I början och slutet av boken finns översiktskartor, men jag lär använda hitta eller eniro när jag ska ta mig nånstans.

Symbolerna anger vilken svårighetsgrad (“lätt”, “medel” eller “något mer krävande”) promenaden kan förväntas bli, samt om platsen är lämplig för löpning eller cykling.


Uppslaget om Fjällbo och Bergsjön

Vår kära sjö Bergsjön finns med på uppslaget om Fjällbo (se ovan)! Jag visste inte att omgivningarna därikring kallades Fjällbo, så det var en rejäl överraskning att plötsligt känna igen sig. Bättre förhandsvisningar av uppslag (dock inte detta) finns på bokens hemsida.

Tyvärr är formatet lite besvärligt – den måste stå på högkant i vår bokhylla för att få plats. Dessutom tycker jag att den känns ganska instabil, vilket ett annat rygg-bredd-förhållande (eller en dyrare bindning) säkert kunnat råda bot på. Men innehållet är såklart det viktigaste.

En mysig bok som jag är glad att ha fått!

Plus ges för: Bilder från alla årstider, närmaste hållplats anges
Minus ges för: Formatet

Publicerat iBöckerVardagsliv

9 kommentarer

 1. Linnéa Linnéa

  Vad sägs om att göra lite gemensamma utflykter under hösten/vintern? Vi är dåliga på att komma iväg på sånt, men det är ju alltid roligt.

 2. Jättejättegärna! Med varm choklad och goda mackor och hembakt fika!

 3. Elisabeth Elisabeth

  Hm, det där kanske kan vara något att önska sig i julklapp…

 4. Ja, det är nog en typisk julklappsbok! Lite för lyxig för att unna sig själv, men väldigt trevlig att få i present!

 5. Linnéa Linnéa

  Och apelsiner!

 6. Om någon annan skalar, klyftar och matar mig… :) Jag hatar att bli apelsinkladdig och inte kunna göra något åt det (papper räcker inte!), men det är väldigt gott med apelsin.

 7. Linnéa Linnéa

  Det finns ett knep vettu :) Man kan skala och klyfta hemma och sen ta med sig i en burk. Mycket mindre kladd.

 8. Ja, då är det okej! Kunde du inte ha sagt det till min mamma när jag var liten? :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *