Hoppa till innehåll

Stranger Than Fiction

En riktigt härlig film med bra skådisar som Emma Thompson, Dustin Hoffmann, Maggie Gyllenhaal och givetvis huvudrollsinnehavaren Will Ferrell.

Harold Crick (Ferrell) är en trist typ vars största kärlek är siffror. Han lever ett vansinnigt inrutat liv som skatteindrivare, men en alldeles vanlig dag händer något alldeles ovanligt: plötsligt hör han en berättarröst som beskriver allt han gör. Samtidigt gör han ett besök hos en skattesmitande bagare (Gyllenhaal) som rösten berättar att han blir attraherad av – vilket också får honom att bli det. Harold vägrar tro att han är galen och uppsöker en litteraturexpert (Hoffmann). Till slut listar de ut att berättaren är författaren Karen Eiffel (Thompson) som håller på att skriva en ny bok. Dessvärre är hennes grej att alltid ha ihjäl sina karaktärer, så Harold måste söka upp henne och övertyga henne att skona honom.

Jag gillar berättelser om författande och berättelser som är lite lagom skruvade – och Stranger Than Fiction kombinerar båda dessa saker. Det är en film helt i min smak! Allt sys ihop snyggt, men inte fantastiskt snyggt eftersom det lämnas lite frågetecken kring vad som egentligen avgör vad som händer Harold och vad det kommer innebära att författaren skriver om vissa saker i manuset i efterhand… men det är en petitess och filmen är verkligen bra. Alla som skriver har nog känt att karaktärerna kommer till liv och blir mer än bokstäver på ett papper och det här är ett väldigt roligt sätt att dra det hela till sin spets!

FilminfoIMDB: Stranger Than Fiction
Regissör: Marc Forster
År: 2006
Omdöme (1-5): 4
Publicerat iFilm

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *