Hoppa till innehåll

SJ, min nemesis

Jag har klagat på SJ förr och lär göra det igen.

Vi har köpt biljetter för att åka till Nyköping och fira midsommar över helgen. En vuxen (Jonas) och en student (jag…) och priset blev 2500 kr. Vi hade kunnat få en weekend i Rom med flyg och hotell till samma pris… Hur kan det vara så dyrt? Ska inte tåg vara lite folkligt och prisvärt? Jag tycker det är hutlöst. Dessutom är det så mycket krångel. Vi får inte ens åka tåg hela sträckan utan byter mellan olika tåg och bussar. Biljetterna måste hämtas ut på papper och erfarenheten säger att det kan gå riktigt illa om man sparar det till samma dag man åker – man måste i princip ta sig till stationen någon dag innan för att känna sig trygg att man faktiskt ska få sin biljett.

Jag väljer ofta buss i stället för tåg när det går, eftersom det är så mycket billigare och man slipper hämta ut pappersbiljetter. Men det tar förstås längre tid (men med SJs alla krångliga byten är det ibland värt det) och man har färre avgångar att välja mellan. Den här gången fick det bli svindyra tåget, som inte ens är tåg utan trista landsvägsbussar hälften av restiden…

Jag tycker inte om SJ!

Publicerat iVardagsliv

5 kommentarer

 1. Karin Karin

  SJ är även min nemesis. Enda gången det kan bli hyfsat billigt är om man är ute i god tid (90 dagar för att vara exakt) och sitter uppe mitt i natten tills biljetterna släpps. Då är man även ute i så god tid att man kan få biljetterna hemskickade (mot en ringa avgift, of course). Annars tror jag att man kan resa biljettlöst på vissa sträckor iallafall om man har ett SJ Prio-kort. Jag skulle kunna utgjuta en hel del galla över det kortet också, men vad tusan, I rest my case.

 2. Tobias Tobias

  Hear hear!
  SJs priser är helt galna. Jag brukar föredra att dela en bil med någon eller några. Det har fördel av att man kommer dit man ska utan byten, omvägar och onödig tidskonsumption. Dessutom är det billigare så fort man är fler än en.
  Jag har aldrig jämfört priset med något på det sättet förrut, men du har rätt, att åka tåg inom Sverige kostar ungefär lika mycket som en helg i någon europeisk huvudstad. Man kan komma undan lite billigare ifall man inte bokar båda biljetterna tillsammans, vuxen i första klass och student i andra klass kan bli marginellt billigare, speciellt om man är sent ute med bokningen (1-2 veckor innan).

 3. Julia i Salzburg Julia i Salzburg

  Nej men jag tycker att det brukar funka jättebra med tåg! Beror väl på vart man ska iofs. Reser numera alltid biljettlöst, mkt smidigt bara man har koll på sitt sms med platsen. Ha det gott!

 4. Julia Julia

  Oj vilken ilska :) Är inte helt säker på att man måste ha med sig plastkortet.. tror att det kan räcka med legitimation. Men hellre ett plastkort extra än att hämta ut en pappersbiljett. Jag åker nog mest Gbg-Sthlm nuförtiden, men jag reste mkt till andra städer på Lorre-tiden.

 5. Tja, åker man från Gbg till Sthlm så kanske det kan funka okej ibland. Men de resor jag oftast gör (t.ex. Gbg-Nyköping och Gbg-Oskarshamn) kräver en himla massa trista byten till landsvägsbussar och överfulla regionaltåg. Och när jag väl åker tåg måste jag såklart nästan alltid åka baklänges, vilket jag hatar… sånt slipper man på bussen. Jäkligt trist att man måste skaffa ytterligare ett plastkort för att få resa biljettlöst, tycker jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *