Hoppa till innehåll

Har sålt min själ och återgått till Windows

Nu kör jag Windows XP. Det känns inte roligt, eftersom jag ogillar Microsoft och Windows men verkligen gillar Ubuntu. Men i Windows går det mycket bättre att hantera foton, filmer, BankID och allt möjligt annat.

Varför måste man alltid kompromissa? Antingen ett operativsystem man gillar med program man inte gillar, eller ett operativsystem man inte gillar med program man gillar…

Installationen gick över förväntan, däremot har jag inte fått ordning på den trådlösa uppkopplingen med min USB-mojäng. Har bråkat jättemycket med den men nu sitter jag temporärt med sladd som ligger jättemycket ivägen ända från hallen och in hit.

Min tanke är hur som helst att använda gratisprogram och gärna open source även i Windows. Har installerat t.ex. Firefox, Thunderbird, Total Commander och Open Office. Håller på och provar mig fram vad gäller bildprogram. FastStone är ganska trevligt och gratis, ACDSee är ganska trevligt och kostar pengar, Picasa duger inte men får nog vara kvar ändå ifall jag vill göra ett fint fotokollage eller något. Inget gör exakt som jag vill, men vi får se vad jag bestämmer mig för.

10 kommentarer

 1. Hans Hans

  Det är ondska att BankId inte erbjuder någon öppen och portabel lösning. Just nu är det enda anledningen till att jag måste starta Windows ibland.

 2. Helena Helena

  BankID finns faktiskt till Linux nu. Jag installerade programmet och laddade hem BankID på fil, det funkade jättebra. Men det funkade inte att använda sen… Har alltid haft lite strul med Java i browsern i Ubuntu och jag misstänker att det var där problemet låg nu också. Du kanske kan få det att funka?

 3. Julia Julia

  ojda :) kan du inte beskriva lite grann om vad du vill ha av ett bildprogram? det kanske finns saker som jag inte visste att jag behövde som jag måste ha :) och säg gärna när du hittat en favvo så måste jag testa! kör ju XP på acandodatorn (windows 2000 på ena jobbdatorn, mac-os hemma, ubuntu hos jonas och redhat på jobbet :))

 4. Gustav Gustav

  Nu förstår jag inte… BankID fungerar utmärkt på Ubuntu (i alla fall från SEB == Telia). För film finns vlc och för bilder F-spot…

 5. Helena Helena

  BankID funkade inget vidare för mig. Gick bra att installera, men browsern tvärdog när jag försökte använda det.

  Med film menar jag egentligen vår videokameras format AVCHD som det inte finns stöd till. Man kan konvertera till avi, men det är allt. Duger inte… Men jag håller med om att vlc är bra!

  Och jag tycker tyvärr inte att F-Spot duger… har provat en uppsjö olika program. I F-Spot saknade jag vettiga filhanteringsmöjligheter, som jag vill ha i min bildbläddrare. Jag tyckte det var för omständigt att gallra bilder och jag har för mig att det inte gick att drag-n-dropa filer till andra program (= min flickr-uppladdare… och nej, den inbyggda uppladdaren duger inte). Jag använde gThumb, som jag gillar men som är väldigt buggigt. Saknar tagg-funktionalitet i det programmet också.

  Jag ska skriva ett inlägg om bildprogram snart…

 6. Helena Helena

  Ja, det använder jag, men det jag letar efter är snarare en bildbläddrare och organiserare med lite redigeringsmöjligheter.

 7. Martin Martin

  Total Commander är tyvärr inte gratis utan shareware… :-/

  Själv är jag alldeles för paranoid för att använda BankId/e-leg, skulle nog vara ännu mer tveksam att använda det i Windows än i Ubuntu!

 8. Helena Helena

  I stand corrected. :)

  Och ja, visst är det otäckt, men det är ju så bekvämt. :)

 9. Hans Hans

  BankID fungerade bra för mig när man bara behövde Java.

  Lyckades visserligen installera den nya programvaran för Linux (även om de ju bara stödjer en viss version av en viss distribution), men jag lyckades inte logga in någonstans för det.

  BankId är dessutom ett sånt program som har väldigt stor anledning att vara öppet, dels av säkerhetsskäl (så att det kan granskas och man kan se att de inte gör några tabbar eller något fuffens), och av tillgänglighetsskäl (så att alla kan använda det).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *