Hoppa till innehåll

Amningsavslut, välling, gröt och puréer

Nu är det slutammat här. Ava tycker att det är roligare med puréer, gröt och välling. Det gör att det nu går att räkna lite på vad hon får i sig. Jag har gjort ett kalkylark där jag kan fylla i hur mycket gröt och välling (gjord på ersättning och grötpulver) hon äter och se vad det innebär att hon får i sig och hur det förhåller sig i procent till Livsmedelsverkets rekommendationer. Intressant!

Det saknas faktiskt en hel del vitaminer och mineraler när jag bara ser till vällingen och gröten, så det gäller att hon får i sig dem via puréerna. Kalium låg sämst till och det var riktigt roligt att kolla upp det på Wikipedia och läsa: “Kalium finns rikligt i banan och avokado.” Avas favoritmat! Notera punkten i citatet, det räknades alltså upp enbart dessa två källor! Sen om vi får i henne tillräckligt mycket banan och avokado är ju en annan fråga…

Jag ska försöka vara lite seriös framöver och försöka beräkna vad hon får i sig via puréerna. Via Livsmedelsverkets databas och Nutrition Data kan vi ta reda på värden för det mesta, det är smidigt. Men helt lätt är det ju inte. Hur mycket näring finns till exempel kvar i den köpta katrinplommonpurén? Långt ifrån alla ämnen redovisas ju på etiketten till köpmat.

Ännu en utmaning i sammanhanget är att ProSobee, den sojabaserade modersmjölksersättning som vi gör vällingen på, försvinner från den svenska marknaden i dagarna. Mig veterligen finns det ingen annan vegansk modersmjölksersättning (som är rimligt enkel att få tag i…). Vi får klura på om vi måste ge henne komjölksbaserad välling eller om det finns något annat fullgott alternativ. Det finns förstås Enagos välling, men den är restad på grund av kvalitetsproblem just nu och dietisten vi pratade med hade inte förtroende för dem eftersom de inte kunde redogöra för upptaget av näringsämnen från deras produkter. Jag har inte ens räknat på den ännu, det är möjligt att det är stor skillnad jämfört med att basera välling på ersättning.

Nu är det strax dags för dagens purélunch och jag har tyvärr inte förberett så bra som jag borde (får skylla på att jag är sjuk…), så det får nog bli lite gröt också. Borde köpa svindyr mogen avokado eftersom de vi har fortfarande är stenhårda efter en evighet… och puréa broccoli och lite annat smått och gott.

För övrigt tycker jag inte alls att det går bra att frysa puréer som istärningar, vilket man rekommenderas överallt. De blir trist vattniga när jag värmer dem och får snabbt otäck bismak. Så det blir ganska mycket jobb att puréa lite och ofta. Extra pyssligt eftersom Ava avskyr när jag mixar…

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *