Hoppa till innehåll

Ava 11 månader

Nu är det bara en månad kvar tills vår lilla plutt blivit ett helt år gammal. Igår blev hon 11 månader.

Hon blir bättre och bättre på att ställa sig upp mot saker och att gå när vi håller i hennes händer. Hon ålar snabbare och snabbare och det händer att hon kryper på alla fyra några “steg”, men hon tycks ändå föredra ålandet. När hon ålar kan hon ta med sig saker i handen och det är ju praktiskt förstås.

Ställt sig upp

Hon har nyligen premiärätit spenat och det visade sig vara populärt. Spenatsoppa var en höjdare. Det verkar som att hon generellt gillar gröna grönsaker – broccoli, ärtor och nu spenat. Hon får fortfarande inte äta sötsaker och onyttigheter, och vi har inte bestämt om hon ska få smaka sin ettårstårta eller inte…

Hon förstår ganska många ord, men många av dem slutar på -pa, vilket gör dem lätta att förväxla… “Var är pappa?” *tittar på lampan*. :) Hon vinkar och klappar på verbal uppmaning. Hon säger en del som låter som ord, men det känns inte riktigt som att hon använder dem som ord ännu. Däremot kan man ibland förstå vad hon menar ändå, t.ex. när hon vid matbordet tittar på nappflaskan och säger ett bestämt “a!”

Hon gillar att låtsasläsa högt ur böcker. Det är gulligt. :)

Att rycka i sladdar är alldeles för roligt… När hon leker på golvet och jag sitter vid datorn vill hon hela tiden in under bordet och rycka. Överhuvudtaget är det förstås väldigt roligt att vara där man inte får vara och göra det man inte får göra. Har möblerat om lite i kökslådorna, eftersom jag tröttnade på att rulla ihop plastpåserullar som hon rullat upp…

Småbarn ska inte leka med plastpåsar, va?

Hon har 6 tänder, fyra uppe och två nere. Fler på g.

Vi har lite problem med sovandet eftersom hon vaknar på nätterna, ibland flera gånger per natt och ibland med en del skrik. Dessutom kan det vara väldigt svårt att få henne att somna på kvällarna. Hon har ju alltid somnat sent, men vi försöker att tidigarelägga det hela med varierat resultat. Lite för ofta lägger vi hela kvällar på att försöka natta henne. Skulle gärna få loss lite egentid där… Hon sover bäst om hon får ligga i vår säng, men hon är ganska vild i sömnen… Vi har ställt in hennes säng i vårt rum på prov, och först blev det inte alls någon skillnad, hon ville upp till oss i alla fall. Men nu händer det att det räcker om jag ställer mig upp och böjer mig ner i spjälsängen så att hon kan dra i mitt hår… det gillar hon och det är det hon brukar göra när hon somnar…

Och så har jag kommit fram till att hon nog inte har börjat ogilla att åka vagn, som jag trodde i somras. Det var nog bara för varmt då. Nu trivs hon alldeles utmärkt i vagnen, nästan lite för bra eftersom hon gärna somnar under lite längre promenader.

Och så är hon världens mysigaste lilla plutt också, förstås. :)

2 kommentarer

  1. Emma Karlsson Emma Karlsson

    Sötnosen!

    Jag hörde på TV att det är först när barn är 4,5 som de kan hejda impulser efter att någon sagt ifrån. Innan dess förstår de inte vad nej är. Bara att nöta…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *