Hoppa till innehåll

Bästa filmerna 2009

2009 var året då jag gav upp min ambition att recensera all film jag ser. Ett tag fortsatte jag att lista sedd film, men nu har jag slutat med det också och betygsätter bara på Filmtipset. Så nu är det till Filmtipset jag vänder mig för årsstatistiken. Lyckligtvis kan man ta fram listor på betygsatt film och sortera på bland annat betygsdatum, så jag har kunnat ta fram årets sedda filmer.

113 filmer blev det i år. Bottenrekord hittills i min kurva:

Sedda filmer 2005-2009

2005: 138
2006: 183
2007: 171
2008: 168
2009: 113

Jag tycker det blev ganska många ändå, med tanke på att jag försökt dra ner på filmtittandet till förmån för annat. Det blev särskilt mycket film i början av året när Ava inte hade någon dygnsrytm utan mycket väl kunde ligga i min famn och gosa/amma/leka/sova medan vi såg film. Nu när hon lägger sig vid sjutiden är tiden därefter helig, det är då man kan göra saker! Men det blir fortfarande film ibland, förstås.

Vi jobbar hårt på att se filmerna på IMDb topp 250. Just nu har jag sett 209 av 250, men listan ändras ju hela tiden…

Årets femmor:

 • Wall-E
 • Umberto D
 • 2001: A Space Odyssey
 • The Curious Case of Benjamin Button
 • Annie Hall
 • Gran Torino
 • Franklyn
 • I Confess
 • The Duchess
 • Inglourious Basterds

Jag har försökt vara mindre snål med femmorna, för det brukar bli så rysligt få. Jag blev ändå förvånad att se att Gran Torino fått femma, var den verkligen så bra? Annars är det väl inga konstigheter. Riktigt bra filmer allihop. Franklyn är kanske lite otippad, men jag gillade den.

Filmen som berört mest i år måste vara The Duchess, jag har tänkt på den en massa gånger efter att vi såg den. Och jag gillar Keira Knightley. Det är nästan så jag skäms lite, för filmen spelar väldigt uppenbart på betraktarens känslor. Men det funkar ju. Kanske betydligt mer nu när jag har barn.

Inglourious Basterds var en kul överraskning eftersom jag såg till att ta reda på så lite som möjligt om den innan vi såg den. Hemsk och rolig på samma gång, bra på grund av respektlösheten mot karaktärerna och historien. Men det var kanske lite väl mycket våld…

Hedervärda fyror:

 • Cool Hand Luke
 • Sleuth (1972 och 2007)
 • The Wizard of Oz
 • Butch Cassidy and the Sundance Kid
 • Burn After Reading
 • Mamma Mia!
 • In Bruges

Mamma Mia! och The Wizard of Oz är Avas favoritfilmer med mycket musik.

I Cool Hand Luke spelar Paul Newman huvudrollen och han är lite av årets skådis för oss. Vi har sett riktigt mycket med honom och det är kul, eftersom han är bra och jag sett väldigt lite med honom tidigare.

Sleuth har vi sett i både ny och gammal tappning. Den nya gillade jag nog lite mer. Jude Law var jättebra som Milo Tindle. Fantastiskt kul att Michael Caine är med i båda, som unga killen i den äldre filmen och som gubben i den nya filmen.

Roligast i år är Burn After Reading och In Bruges.

Årets sämsta:

 • Duck Soup

Nej, jag gillar inte bröderna Marx, tydligen…

» Lista över mina sedda filmer på Filmtipset

Relaterade inlägg:

Publicerat iFilm

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *