Hoppa till innehåll

Rrrraw!

Raw food kommer emot mig från alla håll:

  1. Avas och mitt stamhak på stan är Dahls Bakeshop Nordstan. Det är nämligen både barn- och veganvänligt. Jag äter antingen avokadosalladen eller veckans raw food-tallrik.
  2. Vi fick boken Raw food på svenska i julklapp av Emma.
  3. Jag har träffat en raw food-entusiast på öppna förskolan och hon har lånat mig ännu en bok om raw food.

När konceptet passar så bra in i ens övriga matfilosofi (veganism) måste man ju bara bli nyfiken. Groddning är en vanlig grej inom raw och därför började jag där. Det blev att jag provade sånt jag hittade i skåpet här hemma och det var kanske inte bästa sättet, eftersom det gick sådär. Jag satte igång amarant, quinoa (tricolore-blandning) och röda linser, bara för att sen läsa på nätet att det inte går att grodda röda linser. Döm om min förvåning när det enda som blev något var de röda linserna. Eller ja, quinoan växte också, men luktade skumt. Amaranten hände inget alls med. Men det gick alltså utmärkt att grodda röda linser:

Groddar av röda linser

Således sitter jag här och kvällssnaskar groddar. Gott! Jag ska se om de vill växa till sig lite mer (få lite mer blad?), men har gått och småplockat litegrann ur burken mest hela tiden och tog mig en lite rejälare laddning nu ikväll när de faktiskt ser ut som groddar.

Har även startat gröna linser, det börjar sticka ut pyttesvansar på dem nu.

Det är ganska mysigt att ha små hemmaodlingar så här, det kanske man skulle kunna vänja sig vid? Groddar kan man ju ha till lite allt möjligt. Det enda är förstås att man måste komma ihåg att skölja dem medan de gror, gärna två gånger om dagen. Det var väldigt bökigt med amaranten, eftersom fröna är så små, men linserna går utmärkt att skölja i durkslag och då är det ju rätt lätt. Kanske borde prova lite andra grejer också. Jo, lite mersmak har jag allt fått!

4 kommentarer

  1. Gustav Gustav

    Tips för skäljning, lägg fröna i en glasburk och sätt gasbinda över öppningen. Fast amaranten kanske är jätte små?

  2. Jag ska prova det om jag groddar något smått igen! Det borde funka för amarant, de är små som vallmofrön ungefär. I brist på bättre lösning silade jag genom Torky-papper den här gången, det funkade skapligt men släppte igenom vätska lite för långsamt för att kännas smidigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *