Hoppa till innehåll

Barabbas

Det här var den andra nobelpristagarboken jag köpte från Bokbörsen nyligen. Jag måste tyvärr erkänna att när jag läst de första kapitlen var jag inte det minsta sugen på att läsa vidare. Jag hade läst så många lovord från bloggare på nätet, ändå blev boken liggande och jag drogs in i en lässvacka. När jag började läsa igen läste jag andra böcker. Till slut fick jag tvinga mig att plocka upp den här och läsa klart den. Och jodå, som så ofta förr var det i slutändan värt det i alla fall.

Barabbas handlar om mannen som blev benådad för att Jesus skulle korsfästas i hans ställe. Barabbas är en rövare med otäck uppsyn och inte mycket gott i sig. Men han är inte oberörd av mannen som dör i hans ställe. Han bevittnar korsfästelsen och ser hur ett märkligt mörker sänker sig över Golgata när mannen dör. Kan han verkligen vara Guds son, som det sägs? Han söker sedan upp Jesus anhängare och vill ibland bli en av dem, ibland inte. Han har svårt att förstå Jesus budskap om att man ska älska varandra, för själv har Barabbas aldrig upplevt kärlek.

Till sist brydde jag mig om den osympatiske och hopplöse Barabbas och ville veta hur det gick för honom. Det är inte precis någon upplyftande historia, men jo, till slut tyckte jag faktiskt om den.

Boken har nu fått vandra vidare med Bookcrossing.

BokinfoTitel: Barabbas
Författare: Lagerkvist, Pär
ISBN: 9100474770
Publicerat iBöckerVardagsliv

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *