Hoppa till innehåll

Grannen

Den här boken skulle jag sannolikt aldrig ha läst om jag inte fått den i en Barncancerfonden-kampanj (och jo, jag sms-skänkte 50 kr också). Det är en sån där spänningsroman som onekligen är väldigt spännande, men som liksom… inte känns så viktig. För det är inte riktigt min typ av bok. Men jo, jag ville veta hur det gick när jag läste.

En gång i tiden var Hans Ecker och Christopher Silfverbielke ett framgångsrikt, kriminellt radarpar. Sedan hamnade de i ett bråk med förmodat dödlig utgång för Silfverbielke och Ecker hamnade så småningom på Kumla-anstalten. Nu ska han flyttas till en annan anstalt, men på vägen blir han fritagen. Det visar sig snart att fritagningen leder honom till en annan sorts fångenskap, i klorna på den hämndlystne psykopaten Silfverbielke – som alltså inte alls är död, men däremot tagit sin chans att gå under jorden.

Silfverbielke har en hel del sjuka och motbjudande saker för sig, både med Ecker, med människorna i bostadsområdet där han skaffat ett hus och med kvinnorna han förför. Läsningen är obehaglig utan att för den skull bli alldeles over the top, det är extremt men inte för extremt.

Vi följer också kommissarie Jacob Colt och hans team med bland andra den nya kollegan Linda Schecker. Schecker har en hemsk våldtäkt i bagaget och går omkring och lurar på hämnd. Fast jag undrar lite vad poängen är med detta egentligen, för det blir inte mycket av det. Ingen kvinna i boken får vara riktigt “normal”* sexuellt, det känns som ett billigt och lite för vanligt sätt att skapa “intressanta kvinnokaraktärer”. Det görs ju inte med männen!

Jag retar mig mycket på en detalj, nämligen det att personerna omväxlande kallas vid förnamn och efternamn. Det blir dubbelt så svårt att hålla reda på dem.

Men hur som helst, jo, det var spännande och säkert mycket därför susade jag igenom denna tjocka bok (608 sidor i min pocketutgåva) ganska fort.

Nu får boken resa vidare med bookcrossing!

* Alltså jag lägger inte några värderingar i olika läggningar, som till exempel den sadomasochistiska som finns representerad, jag menar bara att kvinnornas sexualitet och handlingskraft i boken förklaras av övergrepp de utsatts för och då är det ju inte de själva som är i kontroll.

BokinfoTitel: Grannen
Författare: Buthler & Öhrlund
Publicerat iBöckerVardagsliv

En kommentar

 1. Hej!

  Jag jobbar för Kult pr, och ser mig om efter bra bokbloggare som kan tänkas vilja ha recensionsutskick från de förlag som vi jobbar med (Lind & Co, Leopard, Massolit etc). Jag har hittat din blogg, och om du är intresserad av utskick vill jag att du skickar följande information till mig:

  Kontaktperson (för- och efternamn)
  E-postadress
  Telefonnummer (om det finns – inte nödvändigt)
  Fysisk adress/Postadress

  Med vänlig hälsning
  Stina Wahlén
  ______________________________________________

  Stina Wahlén
  Kult pr
  Kammakargatan 48
  SE-111 60 STOCKHOLM
  stina.wahlen@kultpr.se
  +46 73 054 88 61

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *