Hoppa till innehåll

Ny kamera – Canon IXUS 230 HS

För ungefär ett år sedan köpte jag ny kompaktkamera. Och jag blev tyvärr aldrig kompis med den. Jag behövde även köpa ett fodral till den, men jag avvaktade lite eftersom jag ville testa kameran först och försäkra mig om att jag skulle behålla den. Det är kanske ganska talande att jag fortfarande har den i en ful tygpåse som egentligen hör till en stickproppsadapter…

Hur som helst. Jag har väl tänkt att jag får stå mitt kast ett tag åtminstone, man kan ju inte köpa nya kameror stup i kvarten. Men på sistone har jag haft väldigt svårt att släppa det hela – inte minst för att jag vill trivas med kameran jag ska fota Lillebror med. Så när jag hittade en kamera som i tester hade bra betyg på både bildkvalitet och färgåtergivning (förvånansvärt många kameror med bra genomsnittsbetyg har anmärkningar på dessa punkter) och den dessutom råkade finnas på Siba för 990 kr kunde jag inte låta bli. Jag slog till. Det blev en Canon IXUS 230 HS.

Jag har alltid haft känslan av att förra kameran gav smetiga, dassiga bilder, men jag har förstås inte direkt jämfört med något. Den har heller ingen vidare macrofunktion och dessutom har den en tendens att skeva till bilden i kanterna. Det senare har jag inte kunnat jämföra fullt ut ännu (men lite, jämför mitt huvud här och här), men här nedanför är några exempel som visar att JA, min känsla stämmer. Bara några snabba testbilder, jag har inte hunnit använda kameran så mycket ännu, men jag känner mig preliminärt otroligt nöjd! Egentligen är specen mindre häftig än gamla kameran, beträffande megapixlar och zoom (16 MP/10x vs 12 MP/8x), t.ex., men det finns viktigare saker…

Dock finns ett stort minus med kameran och det är att den inte laddar via usb-kabeln när den är inpluggad. Eller jag är åtminstone nästan helt säker på att det är så. Det verkar ju tokjobbigt att plocka ur batteriet och sätta det i laddaren varje gång, men jag får leva med det. Så är det med min systemkamera också.

Ett annat minus är luckan som täcker kontakterna, den känns både ömtålig och krånglig, man kommer nästan inte åt. Meny-knappen har en udda placering också, men två stora fördelar överväger:

  1. Med den här kameran funkar valet “ta bort bilder efter import” när jag importerar till mitt bildprogram! Den gamla står bara och tuggar.
  2. Den här kameran har samma sorts sladd som systemkameran, vilket gör att jag får en sladdtyp mindre att hålla reda på.

Jag har heller inte gillat hur gamla kameran känns i handen. Den är så märkligt stor och lätt. Den nya är mer sleek, men jag hade inte haft något emot lite mer tyngd för en mer gedigen känsla. Knapparna är plastiga också, men skärmen känns stor och fin (förutom en märklig outnyttjad del i högerkanten, vad är grejen? Bara svart…) och lite budgetkänsla väntade jag mig onekligen för det priset.

Och jag har redan beställt ett kamerafodral (som nu ligger på Ica, GAAAH, jag orkar ju inte gå dit?! Ett futtigt litet kamerafodral trodde jag faktiskt skulle gå ner i brevlådan…).

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *