Hoppa till innehåll

Namnet Sander

Sander

Precis som förra gången vi fick barn tyckte vi det var väldigt svårt att hitta ett namn som vi båda gillade och det slutade med att vi hade ett enda förslag. Ändå dröjde vi någon dag efter att Sander fötts med att riktigt, riktigt fastställa namnet… men Sander fick det bli!

Vi minns faktiskt inte exakt hur det var vi kom på det, mer än att det nog var jag som föreslog det. Det dök inte upp direkt, men fanns ändå med som den enda riktigt seriösa kandidaten sedan… jag vet inte, halvtid eller lite därefter? Vi var väldigt hemlighetsfulla med våra namnfunderingar, då vi tyckte att andras input mest riskerade att störa oss.

Vi kan inte riktigt motivera valet med något annat än att vi gillar det… och att det uppfyller våra krav på att vara ovanligt men okomplicerat och internationellt gångbart, samt som bonus att det inte börjar på samma bokstav som någon annan i familjen.

I vanlig ordning var vi hemskt snåla och gav endast ett namn till vår son.

Sandertrivia:

  • Sander är en holländsk kortform av Alexander, som i sin tur är en version av det grekiska Alexandros som betyder “försvarare av män”.
  • I Sverige är namnet inte särskilt vanligt. 522 män bär namnet – att jämföra med att 424 kvinnor bär namnet Ava (2011). Sander är alltså vanligare än Ava i Sverige, men riktigt vanligt är namnet i Norge och Danmark. Enligt statistiken för namn givna 2011 ligger Sander på plats 27 i Norge och plats 29 i Danmark. Här kan man se en graf över hur namnets popularitet ökat i Norge.
  • Sander har ingen officiell namnsdag i Sverige, men enligt projektet Min namnsdag har han (och väääldigt många andra…) den 20 juli och enligt dagensnamnsdag.nu den 17 februari.
  • Sander lucioperca är det latinska namnet för en gös.
  • Sander van Doorn är en holländsk DJ – och tydligen finns det en Ferry Corsten också, så när vi googlade Sander Ferry hittade vi detta.
  • På engelska betyder Sander slipmaskin – en sån där med sandpapper, förstås.
  • Enligt barnnamn.se är det bara 12,5% som gillar namnet… ajdå. :)
Publicerat iVardagsliv

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *