Sander 10 månader

Kexmutad i vagnen en regnig dag (det randiga till vänster är vårt regnskydd)

Gör:
Börjar visa intresse för att resa sig upp. Använder gärna mig som klätterställning och drar sig upp. Kan ligga på mage på golvet och sen plötsligt stå på knä vid leksaksspisen. Försöker resa sig med hjälp av tv-bänken. Står ganska bra när man håller honom i händerna, eller ställer honom mot något han kan hålla i.

Sitter och ålar ännu bättre än förut. Ser ibland ut att börja krypa, tar kanske ett “steg”, men lägger sig på mage och pilar iväg.

Åker vagn som om han aldrig gjort annat! Fantastiskt! Numera sittvagn, eftersom han närapå kastade sig ur liggvagnen. Går att muta honom med kex när han börjar ledsna på vagnåkandet. Kan till och med somna i vagnen nu, väldigt praktiskt. Vi har inte använt bärselen särskilt mycket alls på sistone.

Härmas! Det kan vara lite allt möjligt: banka bordet, vinka, smacka med munnen, räcka ut tungan, göra ljud av olika slag. Vissa ljud är ju inte så lätta, men han försöker härma när jag t.ex. mjauar och voffar!

Andra väldigt roliga lekar: Tack och varsågod. Mata mamma. Kasta saker på golvet. Bli jagad av Ava.

Gnisslar tänder! Eller knarrar, snarare. För jo, nu har han tänder i överkäken också. Båda övre framtänderna kikade fram på samma dag. De bredvid kommer snart.

Har fortfarande inte särskilt mycket hår, men man ser tydligt att det är väldigt ljust i alla fall:

Sanders hår

Jag hade väldigt ljust när jag var liten och fick sedan mörkare. Undrar hur det blir för honom?

Favoritsaker:
Det roligaste är väl det man inte får ha? Som grus på golvet, gardiner, kameror och så vidare. Men näst roligast är sånt vi andra visar tydligt intresse för, vad det än är. Gillar generellt att pilla på grejer. Knappar, lappar och andra detaljer på kläder är också himla skoj. De ska in i munnen, förstås.

Säger:
Daddar äntligen ordentligt! Och stavelsejollrar på alla möjliga sätt. Mysigt. Diverse andra söta ljud också, förstås.

Äter:
Mer riktig mat, men har slutat äta gröt (vägrar) och verkar fortfarande inte fatta nappflaskekonceptet. Ammar fortfarande, men inte tokofta längre. Det blir ändå en del, eftersom han ammas när han ska sova.

Sander äter mat

Han brukar få ha sin tallrik med mat på numera. Kan inte äta med sked ännu, men sitter gärna och bankar/vevar med skeden. Ibland får jag mata honom lite, men roligast är ju att stoppa i munnen själv.

Känns lite jobbigt att han utöver amningen inte äter något sånt där stadigt som gröt eller välling. Vanliga maten blir så… olika. Vi försöker nu hårdsatsa på näringstäta grejer. Jag gjorde t.ex. små bollar av jordnötssmör, torkade aprikoser och quinoaflingor. Ibland har han ätit av dem, ibland inte. Sen gjorde jag banansötad cashewgrädde, som han åt en del av bara för att vid nästa tillfälle inte vara särskilt intresserad. Svårt att hitta några säkra kort. Han brukar i alla fall gilla: pasta, ärtor, svarta bönor, linser, majs, bröd, frukt.

This just in: OMG! Han drack välling! Ur nappflaska! Han fattar! Spänningen stiger, ska det bli en vana?

Sander

Sover:
Läggning blir oftast 19-19.30 någonting. Då somnar han ofta ganska tvärt, men vaknar igen av sig självt eller när jag försöker ta mig upp. När han väl somnat igen kan han vissa kvällar sova ända tills vi lägger oss, men ofta vaknar han några gånger och måste ammas eller bäras till sömns. Det positiva nu är att han sover i spjälsängen åtminstone på kvällen. Ofta ligger vi i vår säng tills han somnar och så lyfter jag över honom. Så skönt att det funkar nu, för jag vågar inte lämna honom i vår säng när jag går upp längre, han har ju trillat ur en gång och jag vill inte att det händer igen. När jag lägger mig får jag ibland en liten stund utan bäbis i sängen, men oftast vaknar han innan jag somnat. Då blir det att han får sova mellan oss som vanligt, är ju enklare än att kämpa för att hålla sig pigg nog att försöka lägga tillbaks honom i spjälsängen och kanske misslyckas… för ännu känns det inte särskilt görbart att få honom att somna där.

Gör morgon vid 6. Sover oftast två gånger på dagen, men börjar så smått kännas redo för bara en tupplur. Är dock svårt, eftersom han tillbringar en hel del sövande tid i vagnen vid förskolelämningen. Vi avvaktar lite.

Trevligt att det inte längre känns helt omöjligt för mig att komma loss även en liten stund på dagen, dock har jag varit alldeles för trött på sistone, de gånger vi varit hemma när han sovit. För nu sover han ju faktiskt i vagnen också, otroligt nog!

Bekymmer:
Nej, egentligen inte, men det är klart att maten tar upp en del tankekraft för mig.

Har på sig:
Storlek 74 dominerar. Men han har plagg i alla storlekar mellan 62 och 86… knasiga kläder! Blöjorna är som förut Libero Up&Go storlek 4.

IMG_7108
Axplock av kläder som används just nu.

Se även:
Sander: 1 mån 2 mån 3 mån 4 mån 5 mån 6 mån 7 mån 8 mån 9 mån
Ava: 1 mån 2 mån 3 mån 6 mån 9 mån 10 mån 11 mån

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.