Sander 11 månader

IMG_7383

Gör:
Reser sig själv mot möbler. Går inte utmed ännu, men det kommer väl.

Kan klappa händer! Plötsligt bara gjorde han det, medan jag bytte blöja. Ojojoj, vad stolt han blev! Nu både klappar och vinkar han på verbalt kommando, även om viss begreppsförvirring kan uppstå.

Sträcker ut tungan om man frågar “var är tungan?”.

Är rackarns snabb… jättesvårt att försöka hålla honom borta från till exempel diskmaskinen medan man tömmer/fyller.

Har fyra tänder uppe och två nere. Bits! Lite för ofta för att det ska vara kul faktiskt, känns inte så lyckat att amma nervöst på helspänn… Han verkar bita när han tycker att han är klar, så jag försöker att inte truga. Men det blir ju trugande när jag försöker amma honom till sömns och det går sådär.

Gillar att riva ner saker från hyllor och når ju högre upp nu. Försöker hindra/bromsa honom genom att packa böcker HÅRT i hyllorna, vilket har lett till ganska luftiga övre hyllplan. Som han väl snart når till också…

IMG_7324

Han är mycket bättre på att övningsgå nu, när han känner för det. Men det är fortfarande vingligt.

Kul att stå

Favoritsaker:
Skostället, våra skor och gruset på hallgolvet. Gah!

Vi har även plockat fram nästan alla Avas gamla saker nu, det är väl bara bultbrädan som står kvar i garderoben tror jag. Så killen har ju allt. Undrar vad vi ska ge honom i ettårspresent?

Klosslådan (sortera former) är rolig, liksom stapelburkarna och Avas gamla Noaks ark.

IMG_7395

Säger:
Daddar frenetiskt! Säger mamma, pappa och typ Ava, fast det är väl lite oklart om han vet vad det betyder… Säger även hej. Och “ta” ibland när vi leker den populära leken “tack och varsågod”.

Äter:
Mer mat nu, faktiskt. Fortfarande ingen gröt eller välling, fast han har visat att han kan dricka ur nappflaska, så det är inte det som är bekymret. Försöker boosta hans mat med näringstäta grejer som nötter. Cashewgrädde går ganska bra, alltså blötlagda cashewnötter som mixas med vatten. Går att äta som det är eller blandas med mat, frukt eller vaniljsocker. Mixar även silkestofu med något sött, t.ex. torkade aprikoser.

För att få honom att äta bättre har jag fått släppa lite principer. Jag ville ju helst att han skulle äta på egna villkor. Han är ju bra på att äta plockmat, men det blir ändå inga mängder, så jag har börjat distrahera honom med saker så att han gapar utan att tänka på det. Vi gjorde så med Ava också… att det ska behövas! Vill helst inte, men jag vill ju att han äter. Han får även en del sötsaker, det fick inte Ava när hon var bäbis, men vi kör med principen att Sander får smaka allt vi äter, även glass, choklad och bakverk. Men det blir ju inte mycket av snasket, det blir det inte. Däremot äter han ju en hel del sötade Cheerios (fast de är faktiskt mindre söta än Havrefras…) och nya favoriten russin.

Några saker han gillar att äta själv: majs, ärtor, tofu, pasta och nudlar, bröd med smör, antagligen alla former av frukt. Tomatsåsröror, t.ex. färssås eller linsröra, brukar gå ok att skedmata med. Boostar ofta med nötgegga.

Märker att det kan vara lite svårt att klämma in amningen mellan all mat ibland! Men jag ammar alltid i samband med sömn. På morgonen, till lunchsömnen, till nattningen och under natten. Jag brukar även amma en sistaminutenslurk innan förskolelämning och ibland någon mer gång under dagen när det verkar vara läge. Är han generellt gnällig är det ju ett bra universalknep.

Kan dricka ur pipmugg! Dricker vatten till maten, känns bra att veta att han inte måste sitta törstig om han är det.

Sover:
Läggning någon gång mellan 19 och 20. Tyvärr lite knepiga kvällar på sistone, kanske därför han gärna sover lite längre (vi masar oss allt oftare upp vid 7…) och dessutom brukar somna vid förskolelämning, vilket inte riktigt är planen. Sen sover han ändå efter lunch. Knasig dygnsrytm… Det är alltså tänkt att han bara ska dagsova en gång, helst två timmar.

Grejen är att han somnar oftast tvärt när jag nattar, bara för att vakna en stund senare och då kunna vara vaken i ett par timmar, ibland på taskigt humör. Trist. Jag har slutat att ens försöka göra särskilt mycket

Bekymmer:
Sömnen, just nu. Inte helt otroligt att det beror på att han är förkyld, får hoppas att han blir frisk snart. Han har varit förkyld ett tag, svårt att säga exakt hur länge, men själv har jag i alla fall varit det i två veckor nu.

Har på sig:
74/80. Många av hans bodies i 74 är för små eller i minsta laget, men de flesta vi har i 80 är jättestora… så det är lite knepigt nu. Byxor är helt knasigt. Vissa 74:or är så stora att han tappar dem, andra 80 är supertajta.

Icas byxblöjor storlek 5 funkar nu, de var för stora innan. Liberos Up & Go storlek 4 är nog fortfarande bättre, men usch så dyra! Och jag undrar fortfarande, vart tog Huggies vägen? De var superbra och prisvärda, men finns ingenstans nu. Jag snackar om deras byxblöjor alltså, verkar bara finnas badblöjor och nattblöjor för större barn.

Sander 11 månader - axplock av kläder
Axplock av kläder som används just nu.

Se även:
Sander: 1 mån 2 mån 3 mån 4 mån 5 mån 6 mån 7 mån 8 mån 9 mån 10 mån
Ava: 1 mån 2 mån 3 mån 6 mån 9 mån 10 mån 11 mån

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *