Summering av läsning 2013

I år har jag inte alls hunnit skriva om alla böcker jag läst. Det är förstås trist, men samtidigt var det ett nödvändigt beslut eftersom det varit så svårt för mig att få datortid och jag inte velat ägna för mycket energi åt att försöka. De allra flesta ska i alla fall finnas i min lista Läst i bild 2013.

Antal böcker
Jag har lagt delat upp mina lästa böcker i två listor på Boktipset. Listan 2013 – Vuxenböcker innehåller 12 böcker och listan 2013 – Barn & ungdom innehåller 33 böcker. I den senare lär jag ha glömt en drös småbarnsböcker, men det kan inte hjälpas. Delar jag upp ytterligare har jag läst:

12 vuxenböcker varav 8 romaner, 1 novellsamling och 3 fakta/non-fiction
9 småbarnsböcker
12 bilderböcker
6 kapitelböcker
6 ungdomsböcker

Totalt antal romaner (vuxenböcker, kapitelböcker, ungdomsböcker): 24

Denna siffra brukar jag jämföra med tidigare år och kan tydligt se att jag läst mindre än på länge. Jag har läst mer varje år sedan 2005.

Summering av läsning 2001-2013

Summering av läsning 2001-2013

Papper vs. e
Jag läser helst e-böcker och lånar gärna på biblioteket i mobilen. Småbarnsböcker och bilderböcker som jag läser med barnen läser jag dock nästan enbart på papper och föredrar det.

Av vuxenböckerna är endast två av faktaböckerna pappersböcker, resten är e. 10 av 12 e-böcker alltså.
Småbarnsböcker och bilderböcker är alla pappersböcker.
Av kapitelböckerna är 4 pappersböcker och 2 pappersböcker.
Av ungdomsböckerna är 5 e-böcker och 1 pappersbok.

Räknar vi bort småbarnsböcker och bilderböcker är totalen: 19 e-böcker – 5 pappersböcker

Svenska vs. engelska
Nu blev jag chockad, men i år har jag faktiskt bara läst EN bok på engelska, en ungdomsbok. Resten svenska. Jag läser gärna på engelska och har brukat göra det ganska mycket, men en del av förklaringen är att det bara går att låna svenska e-böcker på biblioteket.

Kvinnliga vs. manliga författare

Vuxenböcker
8 kvinnliga, 4 manliga

Barn- & ungdomsböcker
25 kvinnliga, 6 manliga + 2 av tvåkönad författarduo

Svenska vs. utländska författare

Vuxenböcker
Sverige 10
Kanada 1
Frankrike 1

Barn- & ungdomsböcker
Sverige 25
Norge 1
Frankrike 1
USA 2
Tyskland 1
Ungern 1
Kanada 1
England 1

Nobelpristagare
Jag har läst 1 nobelpristagare, som även råkar vara den enda novellsamling jag läst. Alice Munro, såklart. Brinnande livet. Har inte skrivit om den.

Favoriter
Jag har listat några favoriter i barn- och ungdomskategorin på Barnboksprat: Helenas bästa 2013. Och ungdomsfavoriterna ligger väldigt bra till som totalfavoriter också: Tell the wolves I’m home och Nyckeln.

Jag tyckte mycket om Jonas Gardells serie Torka aldrig tårar utan handskar. Jag har skrivit om 1. Kärleken (läst 2012) och 2. Sjukdomen (läst 2013), men inte 3. Döden (läst 2013).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *