Hoppa till innehåll

Tutankhamun i Frihamnen

På lördagen efter barnvaktandet ville mina föräldrar åka på utställningen om Tutankhamun i Frihamnen. Den har ju jag också tänkt se någon gång, så jag följde med. Jag läste ju 5p egyptologi på distans höstterminen 2005 och den julen åkte jag och mamma på en intensiv rundresa i Egypten och såg många av de kända platserna jag läst om. Vi var i Konungarnas dal, men vi var inte nere i just Tutankhamuns grav. Däremot såg vi ju dödsmasken på museet i Kairo, förstås.

Utställningen i Frihamnen är ju bara replikor alltihop, men på ett sätt är det skönt att veta det och inte alltid undra över varje föremål som jag ofta gjorde i Egypten (är det det äkta föremålet? I så fall, hur pass restaurerat är det?). Men oj vad med grejer man får se och allt är så bra fixat. Det börjar med den spännande berättelsen om när Howard Carter efter många års slit äntligen hittade graven 1922. Det är gemensam filmvisning, men alla lyssnar på ljudet i sina egna audioguides. Sen kommer stationer där man startar ljudet själv genom att ange ett nummer, men det blandas med filmvisningar där man hoppar rätt in i ljudet där filmen är.

Oerhört fascinerande att de tillverkade så himla mycket överdådiga prylar och att så mycket finns bevarat. Tutankhamuns grav blev visserligen plundrad, men det var redan på faraonsk tid och de lämnade tillräckligt för att sysselsätta Howard Carter och hans team i många år efter fyndet.

Hittade en fin pressbild som visar hur graven såg ut (i själva gravkammaren en genomskärningsvy genom alla kistor och kapell som omgav mumien):

Se utställningen om du kan!

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *