Hoppa till innehåll

En tand fattigare

Jag har haft ett hemskt mellanrum mellan de bakre tänderna i vänster överkäke i kanske ett par år. Där har det fastnat mat varenda gång jag ätit och det har varit riktigt svårt att få ut den (och tuggummi har varit helt hopplöst…). Jag har tandtrådat och mellanrumsborstat flera gånger dagligen. Men det räckte inte… Den senaste tiden har det ilat något fruktansvärt när jag fått något lite kallt i munnen. Jag har försökt hålla dryck, grönsaker etc på högersidan, men det har ju varit lite bökigt. De senaste veckorna har jag även haft lätt värk oprovocerat, inte konstant men vid vissa tillfällen.

När jag var i Nyköping fick min tandläkarbror ta en titt och det visade sig att bakersta tanden (7:an) var ordentligt kariesangripen. Jag var en hårsmån från riktigt horribel tandvärk…

Mellanrummet har troligtvis uppstått pga att visdomstanden, som ligger under tandköttet, har vuxit snett och tryckt på 7:an så att det blivit en glipa. Pga omständigheter gjordes bedömningen att lagning eller rotfyllning inte hade goda chanser att lyckas, så… nu har jag en stor grop i överkäken i stället för en tand.

Det känns ju lite som en krigszon i munnen fortfarande, men jag är enormt lättad över att kunna ta kallt i munnen igen och över vetskapen att slippa den fruktlösa kampen för att rengöra mellanrummet.

Jag är sååå lättad att 6:an klarade sig (och förvånad, för jag hade nog gissat på den snarare än 7:an)! Om jag gått lite till med detta hade jag kanske inte bara fått förjävlig tandvärk och utdragen 7:a utan dessutom fått laga 6:an.

Känns jätteskönt vara av med problemen. För tillfället i alla fall. Visdomstanden på andra sidan (som kikar upp litegrann sedan ca ett år) växer precis lika snett och galet och kanske kommer att trycka på 7:an på andra sidan också.

Nåväl… just nu ser jag i alla fall mest fram emot läkning och att det förhoppningsvis slutar kännas så himla konstigt snart. Det känns som att 6:an är enorm och tar i kinden jättemycket…

Publicerat iVardagsliv

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *