Hoppa till innehåll

Vision om min läsning

Min numera kraftigt minskade att-läsa-hylla…

Jag sparar ju inte böcker jag läser längre. Det var en djupt rotad vana jag tog mig ifrån när vi drabbades av trångboddhet och jag är nu mycket nöjd med det. Det gör såklart skillnad för hur jag skaffar böcker också. Det blir mer bibliotekslån och billiga inköp – knappast värt det att köpa nya, inbundna böcker för några hundra kronor.

Möjligen bidrog det till ett nytt beteende: att plocka på mig av alla gratisböcker jag hittade och byta till mig från alla möjliga bokbytarhyllor… Men det har jag också slutat med nu.

För ett tag sedan bytte jag ju från Boktipset till Goodreads och i samband med det upprättade jag lite nya listor. Bland annat en lista över böcker som låg hemma och väntade på att bli lästa. Det var… alldeles för många.

När man samlar böcker i sina bokhyllor kanske man tycker att det bara är mysigt att kunna gå och botanisera och välja det man känner för just då. Men jag upplever det inte så. Jag upplever det som en stress och jag känner skuld när jag lånar/skaffar ytterligare en ny bok som jag prioriterar framför att beta av de jag redan har att läsa.

Först tänkte jag att jag skulle ändra mitt beteende sen, när jag läst alla hyllvärmare… Men sen tänkte jag, varför ska jag ens det? I några omgångar nu har jag gjort mig av med många av dessa böcker, trots att de är sådana jag vill läsa “nån gång”. Jag tänker att om jag vill det tillräckligt mycket kommer de att nå mig ändå, på något annat sätt och kanske i en annan form.

Inte riktigt, riktigt allt, men mycket. Jag sparar Elena Ferrantes Hennes nya namn, som jag köpte som sommarlektyr men som inte har lockat mig tillräckligt än… men den har jag ändå köpt och den ska jag läsa… Jag har också några som egentligen tillhör Jonas, så de får vara kvar. Utöver det har jag en drös som är inplanerade för att jag ska kunna klara min pågående läsutmaning. Den börjar bli lite mer av ett tvång än den var i början när det mesta jag läste gick att passa in i något, men jag vill ändå slutföra den.

Men kanske går det att uppnå min vision inom inte alltför lång tid? I stället för att ha en stor att-läsa-hög vill jag ha så få böcker hemma som möjligt. Det vore mysigt att uppleva att få slut på böcker och behöva springa in i ett bibliotek eller en bokhandel och helt enkelt se vad jag fastnar för.

Självklart kommer jag ju alltid att känna till böcker jag vill läsa. Jag har min “want to read” på Goodreads och min favoritlista på biblioteket. De kan få bli hur långa som helst och de är ändå inte stressande eftersom de inte är förknippade med något åtagande, som ett införskaffande är. Så skönt att kunna välja om jag vill ta något från listorna eller hoppa på något helt nytt, utan att känna att jag gör “fel”.

Jag är ett stort fan av bibliotekets Readcycling-tunnor. Tidigare mycket för att plocka böcker ur dem… nu mest för att det känns bra att mina utgallrade böcker förhoppningsvis kan glädja någon annan.

Publicerat iBöcker

3 kommentarer

  1. Jag har börjat bli bättre på att rensa ut olästa böcker ur hyllorna men jag tycker om att ha bokhyllorna fulla med böcker. Men det ska vara böcker som jag antingen tyckt mycket om eller som jag fortfarande känner ett sug för att läsa…

  2. Heja heja!
    Jag körde ju en utmaning för några år sen då jag skulle läsa ALLA olästa böcker i bokhyllan innan jag fick låna något på bibban igen. Det var tufft för en sån biblioteksälskare som jag. ? Det tog några månader, men det var verkligen värt. Kunde sortera ut det allra mesta med gott samvete sen. (Och om nån bok inte kändes läsvärd så åkte den ändå.)

  3. […] har ju tjatat om det här förut. Men nu känns det som att jag är närmare än nånsin att nå min vision om läsning. Fast jag har tydligen varit där förr, i juni 2016 hade jag tydligen inga […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *